Kristersson rattar Åkessons regering

Dagens besked visar det uppenbara. Ulf Kristersson blir statsminister men får ratta Jimmie Åkessons regering.

I varje beslut och i varje budget ges SD vetorätt och möjlighet att ställa långtgående motkrav. Det är allvar nu. Det blev inget borgerligt, liberalt maktskifte. Det blev en liberal kraschlandning. Det blev ett konservativt, nationalistiskt maktskifte.

SD tar nu plats i regeringskansliet. Det är historiskt och oerhört. Dagens oktoberavtal mellan de fyra högerpartierna – oket – blir tungt att bära för den som någon gång kallat sig liberal. SD fick allt, till och med nycklarna till Rosenbad.

Hur ett parti som kallar sig liberalt, Liberalerna, kan gå med på dessa enorma eftergifter till ett uttalat antiliberalt parti är för oss en gåta. De har sålt sin liberala själ för ministerposter. Varje beslut som den tillträdande regeringen tar är helt beroende av Sverigedemokraterna.

En liten instabil högerregering som stödjer sig på ett främlingsfientligt populistparti som SD, oroar inför en snårig och utmanade mandatperiod. Vi har krig i vårt närområde, är mitt uppe i en känslig Natoprocess, ser hur klimatkrisen fortsätter, hur inflation och elpriser skenar.

Detta borde vara tid för samförstånd över blockgränserna, inte konfrontativ konservativ politik. Centerpartiet har under lång tid betonat riskerna med att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra. Under många år har vi sett hur de har inspirerats och imponerats av auktoritära ledare och opinionsbildare med tydliga kopplingar till Putins krets. Partiledaren kan inte ens välja mellan Putin och Biden…

I en orolig omvärld behöver Sverige politisk stabilitet. Men M, KD och L har nu gett SD veto över det politiska innehållet under hela mandatperioden. Vilka garantier kan egentligen en ny högerledd regering ge för att inga sverigedemokrater, folkvalda eller tjänstemän, med en positiv syn på Putins Ryssland och hans ledarskap får tillgång till säkerhetsklassad information?

Gång på gång i valrörelsen frågade Centerpartiet våra tidigare allianskollegor var deras röda linjer mot SD gick, inte minst vad gäller försvars- och utrikespolitiken. Nu har vi fått vårt svar. Det finns inga röda linjer, eftersom SD nu tar plats i regeringskansliet. Centerpartiet kommer som aktivt, borgerligt, liberalt oppositionsparti göra allt vi kan för att stoppa de skadliga högerpopulistiska vindarnas framfart.

Vi förväntar oss att den tillträdande regeringen gör detsamma och att man utfäster tydliga garantier för att Sverigedemokraternas förhandlingsframgångar, placering i regeringskansliet och nya presidieposter i avgörande utskott för rikets säkerhet inte missbrukas.

Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet och Daniel Bäckström, gruppledare, Centerpartiet – Aftonbladet.