Kristersson lyckas inte kröka bort verkligheten

I valrörelsen kuskade Ulf Kristersson runt i en buss med en bild på sig själv och texten “Nu får vi ordning på Sverige”.

Listan var lång på vad Moderaterna skulle fixa. Kriminaliteten, ekonomin, elpriserna, Natoansökan – och klimatet. Sen kom verkligheten och “spökade”, som SD:s Oscar Sjöstedt sa. Det visade sig att högerns regeringsunderlag varken var särskilt sammansvetsat eller hade några gemensamma idéer för hur de skulle få ordning på Sverige.

Veckans mest omtalade politikartikel är Torbjörn Nilssons och Maggie Strömbergs reportage i Svenska Dagbladet om hur avtalet på Tidö slott kom till efter valet. Det visar sig vara en alkoholdränkt historia.

Trots att Kristersson lovade att hans regering var så gott som klar, fanns Sverigedemokraterna inte alls ombord. De var största parti och ville behandlas därefter.

Moderaterna lockade SD till förhandlingsbordet genom att erbjuda dem slottets finaste rum. I SvD beskrivs hur salen var utrustad med “sammetsmattor, en rustik eldstad, mondäna skinnfåtöljer och ett enormt barskåp”, med “ett imponerande utbud av konjak och cigarrer”.

Det förhandlades under kristallkronor, åts vilt och dracks vin. Två tjänstemän skriver ihop Tidöavtalets sex punkter med en flaska gin som sällskap. SD:s Jimmie Åkesson och Henrik Vinge dricker whisky med Liberalernas Johan Pehrsson tills solen går upp. Alkoholen verkar ha löst upp knutarna. Dessvärre verkar den också ha grumlat omdömet.

KD offrade sitt löfte om bevarat bistånd, Liberalerna fick skorpsmulor till skolan, Moderaterna tvingades gå med på att behålla höjd a-kassa. Bara Sverigedemokrater hade egentligen anledning att skåla. När M, KD, L och SD lade fram sin höstbudget kom svekdebatten.

Kriminaliteten och ekonomin kommer bli värre innan det blir bättre, var beskedet. Av de sänkta priserna på bensin och diesel blev det ören istället för kronor. Anslagen till välfärden och miljö- och klimatarbetet står inför en slakt.

Svassandet för Erdogan har bara lett till förnedring, och på Klimattoppmötet i Egypten får Sverige skämmas för sin ambitionslösa omsvängning…

Alla som krökat vet att det kommer en dag efter. Den här gången tar sig baksmällan hela vägen till de som högern en gång kallade “verklighetens folk”. Vad ska Ulf Kristersson säga till oss nu, när löftena faller som dominobrickor? “Skål”?

Jonna Sima, ledare i Aftonbladet.