Kristersson hyllar Danmarks juridiska apartheidsystem

Under söndagen gick en man in på köpcentret Fields i Köpenhamn med ett gevär i handen och sköt ner folk. Tre personer är döda. Flera är allvarligt skadade. I en av affärerna stod Melike och Cihad Korkmaz med sin bebis.

Till Sydsvenskan säger de att allt kändes overkligt, som ett tv-spel. Plötsligt stod gärningsmannen framför Cihad Korkmaz och riktade geväret rakt mot honom. “Jag är övertygad om att han hade ett rasistiskt motiv. Jag såg hur ett gäng vita tjejer i studentmössor sprang förbi, utan att han sköt mot dem. Men när han fick syn på mig så siktade han direkt och försökte skjuta mig”, berättar Cihad Korkmaz.

När statsminister Mette Fredriksen kommenterar händelsen är gärningsmannen osynlig. “Jag vill uppmuntra danskarna att stå tillsammans och stötta varandra i denna svåra stund” skriver hon i ett pressmeddelande. Statsministern, annars ivrig att hävda parallellsamhällenas existens, som gärna delar in människor i offer och förövare, undviker nu att peka ut någon. Folket ska stå enade. Dådet var en tragisk slump – nu återstår bara att sörja.

Så lät det inte för några år sedan, efter terrorattentatet på kulturhuset Krudttønden, riktat mot ett samtal där Lars Vilks närvarade. Danmarks dåvarande statsminister, Helle Thorning-Schmidt, meddelade då att “Ingen ska komma undan med att angripa det öppna, fria och demokratiska danska samhället”. Den gången var gärningsmannen betraktad som en främling som skulle straffas. Den här gången var det istället en av de egna som höll i geväret.

Samtidigt som tidningarna informerar om dödsoffren – två tonåringar, en 47-årig man – står Ulf Kristersson på Almedalen och pratar om Danmark som ett föredöme. Moderaternas partiledare hyllar grannlandets juridiska apartheidsystem, den så kallade ghettolagstiftningen, som innebär att människor kan dömas till dubbelt så höga straff om brottet begås i de så kallade “skärpta straffzonerna”.

Det senaste decenniets danska regeringar – oavsett om de varit högerledda eller socialdemokratiska – har pekat ut områden där den rasifierade arbetarklassen bor och benämnt dem som ghetton. Deras hyresrätter har rivits. Invånarna har tvångsförflyttats. I Helsingör fick hyresgästerna i Nøjsomhed vräkningsbeslut för några år sedan – för att kommunen beslutat att området hade för många boende med utländsk bakgrund.

Det var det här författaren Jonas Eika syftade på i sitt tacktal när han tog emot Nordiska Rådets litteraturpris 2019: “I Danmark är rasismen både kulturellt betingad och juridisk. I Danmark har vi statsrasism”.

Elina Pahnke, kulturartikel i Aftonbladet.