Kärnkraftkramarna, Ulf och Ebba, borde veta bättre

Att M och KD vill behålla och bygga ut kärnkraften är känt. Men nu går Kristersson och Busch ut och anklagar regeringen för att lägga ned Ringhals 1. Ulf och Ebba vet bättre än så, det är aktiebolagen/delägarna Vattenfall och Uniper som lägger ned Ringhals 1 av ekonomiska skäl. Det bedöms inte vara lönsamt att uppgradera reaktorn till gällande säkerhetskrav.

Jämför med bilen som inte går igenom besiktningen, hur gärna vi än vill behålla den kommer det att kosta mer än det smakar att få bilen i trafiksäkert skick. Det finns dock en viktig skillnad mellan bilar och kärnkraftverk, bilen utvärderas mot hur den ursprungligen var konstruerad medan kärnkraftverket utvärderas mot de regler som strålsäkerhetsmyndigheten SSM beslutat om efter att erfarenheter från till exempel Fukushima beaktats.

M och KD försöker få det låta som om vi har ministerstyre i Sverige och att ministrar kan gå in och bestämma hur aktiebolag ska agera, det är som alla vet inte tillåtet i Sverige.

Däremot har riksdagen bestämt att det är tillåtet att ersätta nedlagda kärnkraftverk med nya men att detta inte ska subventioneras av staten. Inget kraftbolag har visat intresse för att bygga nya kärnkraftverk när gamla stoppas, det är för stora affärsrisker med det. Vill M och KD verkligen bygga mer kärnkraft måste troligen elmarknaden återregleras, det lär de troligen motsätta sig. Att M och KD skyller regeringen för saker regeringen inte ska påverka är inget annat än utstuderad populism, puh!

Olle Berglund, tidigare reaktorsäkerhetsgranskare i Vattenfall, insändare i Dala-Demokraten.