Kärnkraft, säkerhet och moral

För tio år sedan meddelade Konsumentverket att energibolaget Eon bröt mot marknadsföringslagen genom att vilseleda konsumenterna. Eon hade i en massiv reklamkampanj påstått att kärnkraft är koldioxidfri. Konsumentverket krävde att bolaget skulle upphöra med påståendet.

I flera led – från uranbrytning och upparbetning till slutförvar – uppstår koldioxidutsläpp, betonade verket, uppbackat av Energimyndigheten. Sedan dess har det alltså gått tio år. Och nu är det KD, M, L och SD som kör samma lögn som Eon gjorde. Konsumentverket kommer dock inte åt politiska partier. Därför kan sådana som Ebba Thor Busch – hon verkar vara den hetaste kärnkraftskramaren av dem alla – påstå vad som helst.

Ett av de mer intressanta påståendena från Ebba Busch Thor och hennes vänner är att kärnkraft är “säkert och tryggt”. Jo, dom säger så. Vilket måste vara ett av de mer historielösa påståenden som levererats i svensk politik. Det får till och med ske i Rapport, Aktuellt och Agenda utan att programledare ställer följdfrågor.

Förutom att det finns år – till och med vintrar – då hälften av Sveriges reaktorer varit avstängda av säkerhetsskäl ter sig talet om säkerhet och trygghet rent parodiskt när det framförs av politiker som samtidigt gjort det till sin profil att tala om krigshot “i vår region”. Vid krigshot måste kärnkraften stängas av. Ska man tala om säkert och tryggt är det decentraliserad elproduktion som gäller…

Det visade sig att det inte fanns någon moral. Och Ebba Busch Thor då? Inför folkomröstningen menade hennes parti att kärnkraft var “ett hot mot Skapelsen”. Nu gäller istället att skapa ett block tillsammans med Jimmie Åkesson. Ja, jisses så det kan bli.

-Birger Schlaug, krönika i Syre