Kan inte någon lugna ner kungen en smula?

Carl XVI Gustaf höll sitt årliga tv- och radiotal till nationen på juldagen… Efter att han hälsat till alla “kära svenskar, hemma och utomlands – ja, alla i Sverige”, skärpte han blicken och sade: “Vi ser hur brottsligheten av olika slag skapar otrygghet i vårt samhälle. Sprängningar och skjutningar väcker oro hos allmänheten, en oro som delas av mig och min familj.”

Torekovuppgörelsen 1971 mellan regeringen och de borgerliga partierna begränsade kungens och monarkins makt. Kungen är inte uttryckligen förbjuden att uttala sig politiskt, men man rekommenderar honom starkt att undvika politiska uttalanden.

Kungen betonade i sitt jultal frågor om brottsligheten, försvaret och miljön. Finns det tre mer politiskt laddade frågar i dag än just dessa? Och vad betyder det att han nämner dessa tre frågor som de viktigaste? Det är inte särskilt svårt att lista ut vilka det är som mest taktfast sitter och nickar bifall när självaste kungen antyder att han vill se hårdare tag, ett upprustat försvar och lite mer lag och ordning. Varför skulle han annars oroa sig?…

Vilka slutsatser ska/kan vi dra? Fler poliser och militärer. Det gillar kungen. Till landets beskydd, till samhällets bestånd. Nej då, det är ju inget politiskt alls, eller hur?

Vad kungen tydligen inte känner till är att antalet anmälda brott inte ökar dramatiskt i vårt land, enligt Brottsförebyggande rådets rapport för första halvåret 2019. Den grova brottsligheten, utövad av en mycket liten grupp, har däremot ökat kraftigt, mycket riktigt, kungen. Brottslighet med dödlig utgång är snart lika hög som den var i början av 90-talet! 1990-talet, alltså.

De flesta svenskar är, precis som jag, givetvis bekymrade över våldet, hänsynslösheten, offren som snart bara blir statistik – men oroliga, för egen fysisk del? Med all respekt: Risken att man blir skjuten i Sverige är mer än bara liten, den är minimal.

Det framgick inte riktigt vad kungen oroade sig för mest, men någon i hans närhet skulle väl ändå kunna lugna honom en smula? Dels rör han sig sällan ute på stan, särskilt inte nattetid, och verkligen aldrig i miljöer där kriminella skjuter på varandra.

-Johan Croneman, krönika i Dagens Nyheter