Julen kan bli så mycket bättre

Självlysande granar, ljuskreationer och skyltfönster. Att jag älskar glitter beror troligen på att jag själv en gång fattats, varit en av dem som tvingats lämna hemmet på grund av en våldsam fader. “Ska aldrig ha det som dom”, vrålade jag åt polisen. Ett löfte jag hållit med råge. Men det är något med att julmusiken så innerligt förkunnar julens utvidgade uppdrag…

Aldrig ska det bibliska brödet delas i så många bitar som i signad juletid. Swisha valfritt belopp till Svenska kyrkans insamling. Skänk en slant till Haparanda stads julklappskonto.

Ersta Vändpunkten påminner om de 400 000 ungar som lever i familjer med beroende. Vändpunkten levererar. Men verksamheten är helt beroende av gåvor och bidrag.

Stöd Stadsmissionen, ty Sverige har 33 000 hemlösa och risken att dö i covid-19 i låginkomstgruppen är högre än hög hälsar Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Stockholm.

Askungen, Flickan med svavelstickorna och Giving People som förser behövande med mat & kläder året runt. Och när vi nu ha ljus i vårt hus, oroas åtskilliga föräldrar särskilt. Förra året hjälpte Giving People 3 522 familjer med julmat, 3000 barn fick julklappar…

Kanske är du långtidssjukskriven och plötsligt utförsäkrad. Kanske råkar du bara vara född i en familj som alldeles nyss var good enough men som på grund av pandemisituationen inte klarar trycket. Kanske förvandlade arbetslösheten er till en ekonomiskt utsatt familj?

Julen är en fabulös högtid, ja, och vårt land fyllt av snälla, välvilliga keruber. Men ursäkta. Mitt i denna fagra idyll är jag socialpolitiskt upprörd. Ty Frälsningsarméns, Giving Peoples, Erstas, Stadsmissionens verksamheter handlar om människor som behöver en fungerade socialpolitik. Se problemen. Sammanställ. Gå samman över partigränserna. Åtgärda.

Julen kan bli en annan berättelse än den vi har och våra klassiska julsånger kan äntligen få handla om en svunnen tid, det vill säga en annan än den om välgörenhetens kortvariga värme.

Susanna Alakoski, kultrurdebatt i Dagens Nyheter.