Januariavtalet måste rivas i små bitar

Ulf Kristersson har krympt sig själv till Jimmie Åkessons knähund, en frivillig underkastelse som är plågsam att se. Ebba Buschs opportunism känns mer naturlig. Men det hemskaste är ändå Nyamko Sabunis självutplåning. Hon gör vad som helst för att vara med i främlingsfientliga klubben. Spotta på den liberala legendaren Barbro Westerholm? Ge långfingret till Bengt Westerberg? Absolut, om det imponerar på Jimmie! Jag har inte sett något värre stövelslickeri sedan högstadiets rituella mobbning av oliktänkande.

Svensk politik och nästa års val, har Jimmie Åkesson bestämt, ska handla om invandrarna. Invandrarna som inte ska få komma hit och invandrarna som redan är här, eller som vi kallar dem nuförtiden, de kriminella. Att Sverige knappt tar emot några flyktingar längre spelar ingen roll.

Flyktingkrisen för sex år sedan är det nationalkonservativa blockets trumfkort, dolkstötslegenden som en ny storhetstid ska byggas på. Alla problem i Sverige kan förklaras med invandring, skrev Anna Dahlberg på före detta liberala Expressen nyligen och så kommer alltså valrörelsen ser ut. Maktkritik är att sparka neråt, allt hårdare, och gärna ska kungahuset hyllas samtidigt. Från andra liberala ledar- och kultursidor hörs bara lama protester, eller ingenting alls…

Mot Jimmies block måste det nu ställas ett alternativ. Det räcker inte att vara anti-SD, det måste bäras av en idé om jämlikhet och gemenskap, och en sådan kan inte Löfven och Lööf ha gemensamt. Därför måste Januariavtalet brännas upp, avslutas, rivas i små bitar. Även om det leder till valförlust…

Läget hade möjligen varit annorlunda om Annie Lööf hade varit beredd att diskutera en massiv jämlikhetssatsning på skolan och ett avskaffande av vad den har blivit – världens mest extrema statligt subventionerade segregationsmaskin. Då hade det dessutom funnits en verkligt viktig blockskiljande sakfråga att diskutera i valet bortom för eller emot SD. Men den dörren verkar vara stängd.

Nu är det snart sommar och sen går vi in i ett valår. Som det ser ut nu kommer diskussionen då att föras helt på Jimmies premisser. Allt är invandrarnas fel säger han, Ulf, Ebba, Nyamko och Anna Dahlberg. Jag tycker att det finns andra problem som är viktigare, säger Stefan Löfven. Vad vill ni göra åt det då, säger SD-gänget. Jag vet inte riktigt, säger Löfven, och dessutom måste jag kolla med Annie Lööf.

Karin Pettersson, kulturartikel i Aftonbladet.