Efter 20 års krig smög sig Sveriges militär ut från Afghanistan

Den svenska försvarsmakten meddelande nyligen helt kort på sin hemsida att insatsen i Afghanistan ceremoniellt avslutades: “Lördag den 15 maj genomfördes en historisk flaggceremoni i Kabul. I närvaro av chefen för den multinationella styrkan Resolute Support Mission (RSM) den amerikanske generalen Scott Miller och stora delar av hans stab. På insatsens högkvarter halades den svenska flaggan efter nästan 20 års närvaro i Afghanistan.”

Ingen av de politiskt ansvariga för Sveriges deltagande i kriget, vare sig från regeringen eller från riksdagen, hade funnit det mödan värt att komma. Försvarsattachén vid ambassaden i Kabul fick representera Sverige.

Annars har det under de 20 år Sverige krigat sällan saknats svenska politiker som på plats velat framträda med svenska militärer. Nu när alla vet att kriget var en katastrof vill ingen av de folkvalda ta i Afghanistanfrågan ens med tång…

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) har i det längsta spjärnat emot att avsluta deltagandet. I november 2020, när den dåvarande amerikanske presidenten Trump meddelade att USA skulle dra sig ur, varnade Hultqvist för att “lämna ett vakuum för andra aktörer”. Det är samma sak som att säga fortsatt krig utan slut.

Även Nato-chefen Jens Stoltenberg hävdade in i det sista att trupperna skulle vara kvar. Talibanerna måste visa att hotet från terrorister som IS och al-Qaida var eliminerat. För Nato gällde det att kunna peka på något resultat efter 20 år. När den nuvarande USA-presidenten Joe Biden beslöt att sista amerikanska soldaten ska lämna Afghanistan senast den 11 september i år, utan att villkora det till talibanernas agerande, föll Stoltenbergs politik ihop. Han kan nu inte uppvisa några bestående framgångar efter det största och längsta kriget i alliansens historia…

Stopp för all utländsk militär intervention både på marken och i luften är ingen garanti för fred, men fortsatt inblandning utifrån gör situationen värre. Nu är det viktigt att Sverige inte hoppar med i Natos nya krigsäventyr med träning av afghanska specialstyrkor från baser i grannländerna.

Lars-Gunnar Liljestrand, insändare i Dagens Nyheter.