Invandringsdebatten har börjat spåra ur

En våg av solidaritet och medmänsklighet sköljde över Europa. Runt om i landet stod svenskar på perronger med mat och kläder för att ta emot nyanlända flyktingar. Kommuner slet för att ordna bostäder, skolplatser och sysselsättning åt människor som skulle starta om sina liv. Ända tills den rödgröna regeringen slog i bromsen…

Sedan dess har den tillfälliga lagen legat fast, resultatet är att Sverige nu har det lägsta asylmottagandet på 20 år…

Tillfälliga uppehållstillstånd blir den nya huvudregeln och de hårdare kraven för att någon ska få anhöriginvandra ligger fast.

Det nya tillägget är en liten ventil med undantag för de allra mest ömmande fallen. Den punkten fick det nya konservativa blocket att riva upp himmel och hav. Vid ett eventuellt regeringsskifte nästa höst ska även den ventilen täppas igen, var beskedet.

Den hårda retoriken har fått Jan Eliasson, tidigare utrikesminister för Socialdemokraterna och vice generalsekreteraren i FN, att reagera. På Twitter skriver han att det är “Slående hur debatten om flyktingar och migration närmar sig främlingsfientlighet”.

Han uppmanar till att inte glömma vad invandrare gör för att Sverige ska fungera. “Nu får de mest höra att de är ett problem”, och konstaterar att det är integrationen som ska fungera och att tillfälligt uppehållstillstånd försvårar den.

Eliasson sätter fingret på hur den svenska debatten har förlorat kontakten med fakta och verklighet. Vill partierna verkligen se en förbättrad integration borde de föra en politik som bidrar till det.

De flesta svenskar vill bara ha en vardag som fungerar. Det handlar om höger- eller vänsterlösningar på hur skola, bostäder, trygghet, vård och omsorg ska se ut. Men i stället har vi fått en dragkamp om vem som har tuffast tag i invandringspolitiken. Och i den fajten kommer det alltid bara vara ett parti som vinner.

Jonna Sima, ledare i Aftonbladet.