Grävmaskinisten löste en världskris, men fick inte lön för mödan

Grävmaskinisten löste en världskris, men fick inte lön för mödan Bilden spreds som en löpeld: den lilla grävskopan som försöker gräva loss det gigantiska containerfartyget. David mot Goliat…

1 550 fartyg, eller tolv procent av världshandeln, passerar genom Suez-kanalen varje månad. Där gjorde det 400 meter långa och 200 000 ton tunga fartyget Ever Given ett bredställ… Därmed korkades kanalen igen och handel värd 9,6 miljarder dollar om dagen – eller 6,7 miljoner dollar i minuten – stod stilla.

Där i öknen under det gigantiska fartyget grävde Abdullah Abdul-Gawad med sin grävskopa. “Jag var livrädd att fartyget skulle börja kantra åt den ena eller andra sidan. För om det skulle falla över mig, då skulle det vara ajöss med mig och hejdå grävmaskinen” säger han till Business Insider. Han arbetade 21 timmar om dagen och sov max tre timmar per natt…

Först efter att han grävt bort fem meter sand kunde fartyget till sist dras loss – och en hel värld andades ut.

När Abdul-Gawad såg skeppet segla vidare var han “halvdöd av utmattning”, samtidigt kände han en enorm stolthet. Egyptens president Sisi twittrade att “egyptier har gjort slut på krisen”. Bolaget som äger kanalen firande, men glömde att bjuda in Abdul-Gawad och hans kollegor till ceremonin.

“Kanalmyndigheten klappar sig själva på ryggen och säger till sig själva vilket bra jobb de gjorde. Men utan en grävmaskinist hade fartyget aldrig rört sig ur fläcken” säger Abdul-Gawad. De egyptier som president Sisi hyllar har inte grundläggande fackliga rättigheter…

Blockaden kostade kanalbolaget 14 -15 miljoner dollar per dygn i uteblivna intäkter. Abdul-Gawad riskerade sitt liv och sin hälsa för att lösa en världskris. Trots det fick han inget erkännande, inget omnämnande och inte ens lön för alla timmar han arbetat övertid…

Arbetarklassen bär världen på sina axlar. För det får de tillbaka en väldigt liten del av de värde de skapar i lön – i stället är det någon annan som tar vinsterna och berömmelsen. Historien om grävmaskinisten Abdullah Abdul-Gawad är därmed en perfekt illustration av hur kapitalismen fungerar och av över hur sårbar den är. Ibland räcker det att enstaka arbetare lägger ner arbetet för att hela världsekonomin ska stanna upp.

Jonas Bergström, ledare Västerbottens Folkblad.