I Chile tar folk inte länge skit

Latinamerikaner har fått nog av orättvisa och korruption. I Chile och Argentina protesterar tusentals människor mot dagens situation. Demonstranterna är trötta på nyliberal och extrem högerpolitik som ägnar sig åt att spara och skära ner på välfärd och infrastruktur.

De styrande regimerna utmärker sig genom att sänka skatter och genomföra olika former av privatiseringar. Vad som bedrivs är en högerpolitik som försvarar de rikas tillgångar genom att vanliga människor betalar för deras lyx. Arbetarnas rättigheter attackeras och vinster skapas genom att planeten förstörs.

I Chile protesterar människor med kraft mot regeringens politik. Den konservativa presidenten Sebastián Piñera bad tidigare denna vecka om ursäkt för att han inte tagit itu med landets problem när det gäller ekonomisk ojämlikhet. Men hur skulle han ha kunnat agera annorlunda när han följer en högersinnad agenda och när landets grundlagar kommer från en tid då diktatur rådde och begränsar människors frihet?

Militärer och polis har tagit till övervåld, minst 2?000 människor har arresterats och 18 personer har dött. Polisens och militärens agerande har gjort att våldet eskalerat. Regimen har utlyst undantagstillstånd. Straffet för att bryta det är 20 års fängelse.

Även om flera demonstrationer varit fredliga, har också en del demonstranter varit våldsamma. Under protesterna har affärer plundrats och satts i brand. Men viktigt är ändå att inte glömma att de flesta som demonstrerat inte har varit våldsamma, bara krävt rättvisa.

Chile är ett av världens mest ojämlika länder enligt OECD. Den rikaste procenten av befolkningen äger över 26 procent av tillgångarna i landet. Den fattigaste halvan äger omkring 2 procent. Att regimen har privatiserat vattnet, elen, kollektivtrafiken och sjukvården gör att de avgifter befolkningen måste betala för dem är höga. Människor går på knäna.

Folk tar inte längre skit och det är bra.

-Claudia Velasquez, ordförande för Vänsterpartiet i Helsingborg, debattartikel i Sydsvenskan