Högern avskyr yrkesutbildade arbetare

Med stridsropet “Alla kan inte bli akademiker” avskaffade den dåvarande Alliansen 2011 högskolebehörigheten för yrkesprogrammen. Elever på yrkesutbildning fick därefter inte längre behörighet att plugga vidare på högskola – inte ens på yrkeshögskola inom det egna gebitet.

Föraktet var totalt. Arbetarungar som inte duger till annat än arbetarjobb ska inte traggla matematik. En klapp på huvudet och låg lön räcker. Eftergymnasial utbildning skulle vara förbehållet den borgerliga “eliten”.

I dag har antalet elever på yrkeslinjerna halverats sedan behörigheten försvann. I dag har vi över 100 000 lediga jobb, många inom just de yrken där högskolebehörigheten stoppades. På många skolor ute i landet är antalet elever nu så lågt att hela yrkeslinjer hotas med nedläggning.

Så naturligtvis var det ett stort missgrepp att ta bort högskolebehörigheten, både för de unga, för företagen och för svensk ekonomi. För borgerlig höger var dock klassamhällets bevarande viktigare än starka företag och bra svensk ekonomi…

Enligt en ny gemensam rapport av LO och Svenskt Näringsliv är det nämligen frånvaron av högskolebehörighet som är det överskuggande skälet till att inte fler söker till yrkeslinjer. Enligt rapporten kommer det fram till år 2035 att behövas 290 000 gymnasialt yrkesutbildade. För att klara det behöver vi öka examen från yrkesprogrammen med 40 procent.

Alliansens försök att upprätthålla klasskillnaderna i Sverige har alltså lett till en akut brist på yrkesutbildad arbetskraft inom en rad yrken, som svetsare, undersköterskor, målare, plåtslagare, elektriker, kockar och kallskänkor, personliga assistenter, snickare med flera.

Och här syns den stora skillnaden i människosyn. I ett demokratiskt samhälle ska alla ges möjlighet till egna livsval. Alliansens klassförakt vill tvärtom så fort som möjligt stänga dörren för arbetarklassens barn…

Det är Moderaternas och Kristdemokraternas ryggmärgspolitik som manifesteras i den konservativa oppositionens syn på yrkesutbildning. Sverigedemokraterna nöjer sig tydligen med att agera duktig idiot.

Martin Klepke, ledare i Arbetet.