Högergnället om klimat är obegripligt

Forskare varnar för att klimatförändringarna är på väg att passera så kallade tipping points, där utvecklingen blir omöjlig att vända. Det handlar bland annat om smältande isar i Arktis och Antarktis liksom tundran som tinar.

Det är en skakande lägesbild. Men inom delar av högern tycks man vara mer orolig över klimatdebatten än själva klimatkrisen. När moderatledaren Ulf Kristersson intervjuades av Expressens klimatredaktion nyligen uttryckte han stor oro för – just det – “alarmisterna”. Han tyckte sig se en livsfarlig tendens där vissa landar i en vilja att avskaffa demokratin för miljöns skull.

Efter intervjun följde Moderaterna upp med en tweet där man summerade budskapet: “Ja till klimatsmart teknik, nej till klimatdiktatur!”

Det är en bisarr verklighetsbeskrivning. Var är denna kör av gröna diktaturvurmare i debatten? Det stora problemet är ju att klimatlarmen inte tas på tillräckligt stort allvar. Inte ens Sverige lyckas leva upp till de klimatmål som har satts upp; utsläppen av koldioxid ökar, enligt preliminära prognoser.

Kristersson blinkar medvetet till den del av väljarkåren som tycker att klimatfrågan har drivits för långt. De som ser Greta Thunbergs genomslag som ett uttryck för modern hysteri snarare än en svensk exportframgång att vara stolt över.

-Anna Dahlberg, ledare i Expressen