Hissolyckan dödade lika många som terrorn på Drottninggatan

Minst 60 personer har dött i olyckor på svenska arbetsplatser under 2023. Det är det dödligaste jobbåret sedan 2008…

Den som dör i en arbetsplatsolycka sörjs bland anhöriga, vänner och arbetskamrater. Döden på jobbet blir sällan till större diskussioner i medierna, på digitala plattformar eller runt middags- och fikaborden. Ändå är de 60 döda i arbetsplatsolyckor fler än de 50 personer som avlidit i dödsskjutningar under 2023…

Enligt tidningen Byggnadsarbetaren var två av de fem döda i hissen (som störtade i Sundbyberg den 11 december, Serheii och Oleksandr, ukrainska medborgare som saknade skriftliga anställningsavtal. De var heller inte registrerade i ID06 – alltså det system som införts för göra det svårare för byggföretagen att fuska med skatter, löner och kontroller.

De båda följdes i döden av sin arbetsledare, som hade sina rötter i Dagestan. Hissolyckan dödade också Anton från Matfors och Bashir som kom hit som ensamkommande från Afghanistan 2015.

Serheii och Oleksandr och de övriga dödades inte av Putins kulor eller missilattacker. De blev dödade av en usel svensk arbetsmiljö, för att bygga ett fjortonvåningshus som enligt byggherren ”föregåtts av högt ställda krav på gestaltning” och har “stort fokus på hållbarhet”. Ett hus som snart kommer fyllas med 177 svenska hushåll.

Bygget i Sundbyberg har haft 100 registrerade byggföretag som underleverantörer, i fyra led. Jessica Löfström som är expert på att granska arbetslivskriminalitet säger till TT att mängden underentreprenörer är den största orsaken till sämre säkerhet i byggbranschen. När många olika bolag är inblandade försvinner ansvaret för arbetsmiljön någonstans på vägen.

Den 7 april 2017 dödades fem personer i en terrorattack på Drottninggatan i Stockholm. Tiotusentals människor samlades för att hedra offren, och det ordnades tysta minuter för offren runt om i landet. Efter dådet skärptes en rad lagar, myndigheter fick nya uppdrag och utökade budgetar för att förebygga nya attacker.

Det återstår att se vad som ska hända efter att fem personer dödats på ett bygge bara någon mil därifrån. Vad vi vet hittills är att regeringen planerar att försvaga kopplingen mellan skyddsombuden och facket. Det försvagar skyddsombudens redan utsatta position, vilket är raka motsatsen mot vad som behövs…

Snart börjar ett nytt år. Ett år då vi återigen kommer att kunna räkna ytterligare en busslast full med döda på svenska arbetsplatser. Människor som dör medan de bygger våra hus, tillverkar eller kör våra varor. Människor som du och jag.

-Peter Gustavsson, ledare i Arbetarbladet

Läs mer https://www.arbetarbladet.se/2023-12-29/hissolyckan-dodade-lika-manga-som-terrorn-pa-drottninggatan