Hårdare tag mot entreprenörerna som utnyttjar arbetskraftsinvandrare!

Få tycks känna till att varenda ett av alla de arbetstillstånd som beviljats i Sverige garanterar kollektivavtalsenliga villkor. Det betyder att om våra lagar och regler efterföljdes i Sverige, ja då skulle det inte finnas någon lönedumpning orsakad av arbetskraftsinvandring alls. Anledningen till att vi ändå ser en förödande löne- och villkorsdumpning är enkel: Tiotusentals företag i Sverige som bryter mot lagar och regler.

Vi lever i en extrem tid. Uppvärderingen av företagande har skapat en situation där bolagsägare kan göra lite vadsomhelst utan att det får några konsekvenser. Jag har aldrig stött på ett enda företag med utomeuropeisk arbetskraft som håller det de har lovat Migrationsverket. Konsekvenserna är i princip obefintliga.

Människors strävan efter ett bättre liv genom hårt arbete är aldrig ett problem. Problemet är de människor som förtrycker och skor sig på andra. Företag, inte arbetare, dumpar villkoren. Det är hög tid att vi lär oss att byta ut  “stoppa arbetskraftsinvandringen” mot “stoppa arbetslivskriminaliteten”. Hårdare tag mot entreprenörerna

Emil Boss, signerat i Arbetaren.