Greta Thunbergs bästa tal någonsin

Greta Thunbergs sommarprat kan vara det bästa tal hon någonsin hållit. Hon har varit öppen med att hon har Aspergers syndrom, som innebär att man bearbetar information på ett annat sätt vilket kan göra att man ibland inte uppfattar sociala koder. Thunberg har tidigare uttalat att det kan innebära att hon fokuserar på det viktiga, att hon hade kunnat “fastna i det sociala spelet” om hon inte haft Aspergers…

Därför är Greta Thunberg som sommarvärd ett intressant val. Eftersom hennes grej är just att presentera fakta och uppmana makthavare att lyssna till forskare. Det hade kunnat bli lite tungt att lyssna på. Men det blir det inte. Hon balanserar all den tunga fakta hon alltid anstränger sig för att presentera med sin personliga upplevelse av alla resor hon gjort och möten hon haft.

För Greta Thunberg är inte klimatkrisen något abstrakt som man i teorin kan förstå händer men som man inte tänker så värst på när man vrider nyckeln i sin bensindrivna bil på morgonen eller bokar weekend-resan till Paris. Hon blir påverkad på ett personligt plan av att se folk agera på ett sätt som påverkar klimatet negativt…

Hon vill förändra vårt samhälle i grunden, och det är också därför hon vänder sig till politiker och makthavare när hon talar inför olika församlingar. Men det finns ändå någonting väldigt rörande i hennes berättelse. Som hennes resa genom Amerika, där allt hon ser är tecken på miljöförstöring och överkonsumtion. Och man hör i hennes röst att det får henne att må dåligt på djupet.

Det är det som är grejen med rörelsen Fridays For Future, den globala klimatstrejk som inleddes med Greta Thunbergs skolstrejk utanför riksdagshuset i Stockholm för två år sedan. Dessa ungdomar blir berörda på ett personligt plan, för allt vi äldre gör och tänkt att det inte påverkar oss, det påverkar faktiskt dem.

De som är barn idag kommer fortfarande att leva på den här planeten när det redan är för sent. Och det är för deras skull vi äldre har ett ansvar att agera nu. Men Thunberg påpekar också i sitt sommarprat att i utvecklingsländer dör folk redan nu på grund av klimatförändringar. Ändå sker omställningen alldeles för långsamt.

Kata Nilsson, ledare i Västerbottens Folkblad.

Och för er som missat Greta Thunberg, sommarprat i Sveriges Radio.