Förbud kommer aldrig att utrota fattigdomen

I rasistens värld kan en invandrare aldrig göra rätt… På samma sätt är det för de migranter som tigger i Eskilstuna. Efter att kommunen med alla möjliga medel gjort det så byråkratiskt och krångligt som möjligt att tigga, så att ingen ska tycka att det är värt att ens försöka, så har vissa av tiggarna valt att istället satsa på bärförsäljning.

“Toppen! De arbetar och gör rätt för sig!” tänker man att alla borde utropa. Men nej. I media framställs det som att det är ett nytt knep från tiggarna och att “polisen står handfallen” inför denna listiga manöver.

Och kommunalrådet Jimmy Jansson (S) verkar inte heller vara övermåttan förtjust. Han pratar om att han “inte har en aning om var de får bären ifrån” (han har uppenbarligen aldrig varit i skogen) och att de som säljer utanför affärer kommer få räkna med “yxtokiga” butiksägare (man undrar ju om de här yxtokiga ägarna även kommer ge sig på de sommarjobbande ungdomar som brukar stå och sälja bär utanför butiker…

Tiggeri ryms inte i den svenska välfärdsmodellen, anser Jansson. Ändå har jag, så långt tillbaka jag kan minnas, träffat på personer både från Sverige och från andra länder som har bett om pengar. Ett välfärdssystem kommer aldrig, såvida vi inte slår ihop alla system och inför basinkomst, vara fullständigt.

Folk kommer alltid att hamna mellan stolarna. För dessa återstår bara att förlita sig till människors goda vilja. Man kan ogilla det, men det är så verkligheten ser ut.

-Valdemar Möller, ledare i Syre