Fastighetsägarna har tjänat miljarder, men kräver ännu mer

Redan innan Fastighetsägarna presenterade sina hyreskrav i september så hade vi manat till återhållsamhet i hyresförhandlingarna. Men så blev det inte. Svaret från Fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg blev istället krav på 12 procents hyreshöjning, med motiveringen att de måste hämta in de ökade kostnaderna.

Om det låter bekant så är det för att de gav samma förklaring under förra årets förhandlingar, då Fastighetsägarna begärde 10 procent för att hantera den ekonomiska krisen. Då talades det även om stigande elpriser, som sedan dess gått ner, men som ändå skulle beaktas i hyresförhandlingarna.

Nu höjdes inte hyrorna med 10 procent förra året. Snittet landade istället på 4,12 procent tack vare att hyresgästföreningen förhandlade ner kraven. Vi granskade kraven, tittade på de lokala faktorerna och tog vårt ansvar genom förhandlingssystemet.

Nu sitter vi i förhandlingar igen, och jag tycker att det är märkvärdigt att Fastighetsägarna som går ut med höga krav inte anpassat verksamheten. Istället kommer de med ännu högre krav för att hämta hem kostnaderna – från hyresgästerna.

Det är märkvärdigt för att hyrorna ökade även under decennier av goda tider för fastighetsägarna. Motiveringen då var att de skulle spara inför sämre tider, och det är ett klokt förhållningssätt. Men var är de besparingarna nu, när lågkonjunkturen är här?

Argumentationen går helt enkelt inte ihop. Hyresgästerna kan inte ensamma stå för notan för dåliga affärer utan det finns också ägare som tjänat stora pengar och som nu också får bidra. Tidigare denna månad släppte Hyresgästföreningen en rapport som har undersökt ekonomin hos 28 privata fastighetsföretag under de senaste fem åren, 2018–2022. Den visar en samlad vinst på 143 miljarder för företagen under perioden, och även om vinsterna minskat under förra året så är hyresrätten fortsatt lönsam för fastighetsföretagen. Så pass lönsam att de tjänade 25 kronor på varje hundralapp som betalades in i hyra under 2022.

Vi går mot ytterligare en vargavinter, med en kostnadskris som redan pressat upp livsmedelspriserna med över 20 procent. Istället för att vända sig till hyresgästerna med orimliga hyreskrav borde Fastighetsägarna se till sig själva och hur de kan hitta besparingar i sin företagsmodell innan de sätter sig vid förhandlingsbordet och ber hyresgästerna betala hela notan.

-Marie Linder, krönika i Hem & Hyra

Läs mer https://www.hemhyra.se/kronikor/dags-for-agarna-som-tjanat-stora-pengar-pa-hyresgasterna-att-bidra/?utm_campaign=unspecified&utm_content=hh_nyhetsbrev&utm_medium=email&utm_source=anp_hh