En ny tid randas – åter igen

Nu blir nattåg till Europa verklighet! tutade regeringen i slutet av juli. Statsråden Tomas Eneroth och Per Bolund poserade på en perrong i Stockholm: en bild av tillförsikt, politisk initiativkraft och framåtanda. Historien går framåt. Dagens Nyheter ryckte ut och rapporterade om det efterlängtade beskedet.

– Vi har sett en tågboom utan dess like med en kraftig ökning av tågresandet och vi investerar mer än någonsin i järnvägssystemet, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Inom två år ska vi ha dagliga avgångar mellan Stockholm och Hamburg och mellan Malmö och Bryssel. Eller går historien i cirklar?…

August Strindbergs roligaste och mest infernaliska roman är “Det nya Riket”, publicerad 1882. Andra kapitlet bjuder på skrattfest i dumhet och politisk korruption när kungen inviger en snutt järnväg i Bergslagen och champagnekorkarna smäller och lokala honoratiores håller krypande tal.

Mekanismerna har inte förändrats mycket sedan August Strindbergs dagar. Ibland är formerna är annorlunda, ibland kalkerar de varandra…

Tomas Eneroth och Per Bolund står på perrongen och berättar om regeringens storartade arbete för bättre kommunikationer. Snart kan vi åka nattåg till Hamburg. Det är ett kast i tiden. Då är nu och nu är då.

Det tar några minuter att söka i DN:s arkiv. Ja visst. Åttonde juli 1872 hade tidningen följande notis från det skandinaviska nationalekonomiska mötet i Köpenhamn:

“Vid förhandlingarne vid mötets sammanträde i dag om kommunikationsmedlen upplyste jernvägsdirektör Rothe, att förhoppning finnes om införande af nattåg på de svenska hufvudbanorna till direkt förbindelse mellan Stockholm (resp Kristiania) och Hamburg”.

Allt går i cirklar. Politiken. Människorna. Braskande nyheter är 150 år gamla. Inte ens denna artikel är ny. August Strindberg skriver i Nya Riket: “Tidningen Aftonbladet som då ännu hade något anseende kvar innehöll en afton följande ledare under rubrik: En ny tid randas!”

Peter Kadhammar, krönika i Aftonbladet.