Ellådcykeln fyller många av bilens funktioner

På några mils radie är cykeln en överlägsen kombination av bra egenskaper för klimat, restid, plånbok hälsa och flexibilitet. Cykling är billigt och tar lite plats. Ellådcykeln är en variant som fyller många av bilens funktioner: Du kan storhandla, frakta saker och med liten ansträngning skjutsa flera barn, med fria stopp. Elassistansen minskar verkligen motståndet, vilket är extra skönt tidigt och sent på dagen.

Du slipper frakta runt ett metallhölje på 1000 kg eller mer, och klimateffekterna är minimala jämfört med bil. Nya, roligare utflykter blir möjliga – mil där ni ser mer, kommer närmare målet och slipper stressen att parkera. Barn som inte kan cykla långt trivs ofta bra framme på paradplatsen…

Det ska vara lätt att dela ellådcyklar med varandra! Skulle många skaffa en egen så skulle parkeringsproblemen öka, cyklarna rulla några få procent av tiden och värdefulla material gå till spillo…

Allmänna pooler behövs, för tillgång till ellådcykel ska inte hänga på bostadsområde, besparingar eller möjlighet till ideellt engagemang. Kostnaderna för cykelpoolsdrift ska jämföras med bygg- och underhållskostnaderna för kommunala vägar. Vägar som poolerna i sin tur avlastar. Idag behöver Ubike-cyklarna hämtas och lämnas vid samma pool, och även med den begränsningen har ellådcykeln ett stort värde.

Det finns också andra sätt att främja lådcykling. Det kryllar av personbilsparkeringar vart jag mig vänder, men väderskyddad, enkel och säker lådcykelparkering lyser med sin frånvaro. Kommunens lådcykelpooler löser har ordentliga garage. Bostadsbolagen behöver utveckla lösningar för befintliga bostadsområden. Invånare ska enkelt kunna anpassa sina hyrda parkeringsplatser för delning, låsning, skydd och laddning av ellådcyklar.

Från en lådcykelälskare, som bjöd två fnittriga skolbarn på en 25 kilometers utflykt efter Umeälven, och hade 60 procent batterikapacitet kvar vid slutet av dagen.

Bianca Byring, insändare i Västerbottens-Kuriren.