Tre patetiska kollaboratörer mejlar till chefen

Aftonbladet granskar nätjättarnas intåg i Sverige. Det är verkligen ett intåg: regeringen har strött ut palmblad och så nämner vi inte det här med att det är en åsna de rider på.

Palmbladen då? Aftonbladet visar att regeringen bland annat sänkt elskatten med 97 procent för företagens serverhallar. Facebook har tilldelats 140 miljoner kronor så kallat etableringsstöd.

Regeringen ger alltså ett av världens största företag 140 miljoner kronor av våra gemensamma pengar.

Åsnan? Förhoppningen är förstås att företagen ska rida in med ett följe av jobb och skatteintäkter. Men Google, Amazon och Facebook betalar förstås sina skatter där det är billigare att göra det. Kanske att elskatten betalas i Sverige.

Några jobb verkar det inte heller bli. “Det krävs inte så mycket för att sköta om en serverhall, några vaktmästartjänster”, säger en källa, jag tänker mig lakoniskt, till Aftonbladet.

För de 140 miljonerna har Facebook lyckats skaka fram 56 tjänster i Sverige. Det skulle alltså varit billigare om staten bara anställde dem direkt.

Allra värst är dock det mejl som ministrarna Ibrahim Baylan, Isabella Lövin och Mikael Damberg skickar till Facebook, Google och Amazon. Det som de avslutar med “Vi är redo för business och står till er tjänst”.

Ja, aldrig har det väl varit så tydligt att våra folkvalda ledare inte alls är de som bestämmer. De är de lismande underhuggarna åt de verkliga cheferna – ivriga kollaboratörer. Att de säljer ut vårt gemensamma räcker inte längre – nu tar de inte ens betalt.

Det är patetiskt

—Tor Gasslander, artikel i Flamman.