En historiskt svag regering, sa Ulf Kristersson

När Liberalerna sedan lämnade januariavtalet saknade Löfven till och med mandat för den egna budgeten, vilket gjorde Magdalena Anderssons år som statsminister till en balansakt. En historiskt svag regering, konstaterade M-ledaren korrekt.

Ulf Kristersson gjorde i stället upp med sitt ytterkantsparti – och skaffade sig därmed en majoritet i både statsministeromröstningen och för sitt program. Någon styrkeposition har det däremot inte gett hans ministär. Priset han betalat har nämligen sträckt sig bortom det rent sakpolitiska.

Regeringsmakten har ett egenvärde. Det finns en hel del som en regering kan göra som inte påverkas av ett samarbete i riksdagen. Mycket uppnås genom att hålla SD borta just från Rosenbad. Så resonerade Moderaterna i samband med det parlamentariska närmandet till Jimmie Åkessons parti. För att sedan låta honom sätta grimma på regeringen.

EU-politiken är ett av de områden som sköts av statsråden, i samråd med EU-nämnden, sades det. Sedan avslöjade Altinget att det finns en lång lista på EU-ärenden som ska beredas tillsammans med Sverigedemokraterna.

Regeringen ska ta fram en egen klimathandlingsplan. Det är ingenting som SD behöver ge sitt godkännande för, konstaterade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. När ledande sverigedemokrater protesterade tog dock såväl Pourmokhtaris statsminister som hennes partiledare snabbt samarbetspartiets sida.

Mest häpnadsväckande av allt: Expressen berättar att Sverigedemokraterna förväntar sig att få vara med och bestämma om Anders Thornberg kan fortsätta som rikspolischef. Och vill ha ett ord med i laget om vem som ska efterträda honom den dag han lämnar.

På Kulturdepartementet, avslöjar samma tidning, är SD med och skriver regleringsbrev för bland annat de statliga museerna.

Myndighetsstyrning genom utnämningar och regleringsbrev. Det är nyckelinstrument när regeringen styr riket. Över dessa har statsministern alltså avhänt sig kontroll.

Vilket manöverutrymme har egentligen regeringen gentemot sitt samarbetsparti? Eller med andra ord: Vem är det som kör egentligen?

Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons regeringar var mycket riktigt svaga. Ulf Kristersson har med Tidöavtalet gjort sitt bästa för att sätta ett nytt historiskt rekord.

—Ledare i Dagens Nyheter.