Demonstrera för solidaritet och anständighet!

I tisdags var Sveriges statsminister Kristersson i Turkiet och mötte president Erdoğan. Vi kunde se honom i TV där han glatt marscherade framför av regimen uppställda uniformspersoner.

I talarstolen hörde vi honom säga: “Sverige inser att Turkiet har varit inbegripet i en lång och blodig strid mot PKK-terrorister och att tusentals turkar drabbats av dessa strider. President Erdoğan har förklarat den nuvarande situationen och jag har föreslagit hur Sverige kan hjälpa Turkiet i kampen mot terrorism.” (se Rapport Tis 8 nov, svtplay)

På samma sätt som högern tog avstånd från det sydafrikanska ANC:s “terroristiska” kamp mot apartheid utan att vilja fundera över varför förtryck föder motstånd så “inser” nu Sveriges statsminister att “Turkiet har varit inbegripet i en lång och blodig strid” utan att vilja se det förtryck som utövats och utövas mot det kurdiska folk som bor i Turkiet.

Ett förtryck som är inskrivet i grundlagen genom att helt förneka detta folks existens och genom att förbjuda det kurdiska språket, den kurdiska identiteten, kurdiska namn på berg, dalar, slätter, byar m.m.

Men Kristerssons tankar går till de “tusentals turkar (som) drabbats av dessa strider”. Var det inga andra som dog eller drabbades? År 2008 till exempel, uppgav den turkiska regimen att de “neutraliserat 32 000 terrorister”. Under perioden 1984–1999 förstörde den turkiska armén över 7 000 kurdiska byar. Under striderna i och kring städer i den kurdiska delen av Turkiet mellan juli 2015 och december 2016 – i något som Amnesty International betecknade som “kollektiv bestraffning” – dödades enligt FN ungefär 2000 personer och 350 000 – 500 000 människor tvingades lämna sina hem. Men Kristerssons tankar går inte till dessa människor. Han lyssnar istället till den turkiske despotens “förklaringar”.

Själv säger Kristersson att han kommit med förslag till “hur Sverige kan hjälpa Turkiet i kampen mot terrorism”. Mycket tjänstvilligt av honom! Vilka dessa “förslag” är sägs inte. Men de kurder som flytt till Sverige undan den turkiska regimens förtryck har all anledning att känna oro.

I denna situation är det därför viktigt att på olika sätt uttrycka solidaritet med kurdernas krav på erkännande och motstånd mot Erdoğan-regimen förtryck och den svenska regeringens kryperi. Gör det till exempel genom att demonstrera på lördag:

DEMONSTRATIONER LÖRDAGEN DEN 12 NOVEMBER I STOCKHOLM, NORRA BANTORGET, KL. 13:00 – OCH I GÖTEBORG, BRUNNSPARKEN, KL. 14:00

Anders Fraurud på egen blogg.

Läs mer: