De rika frodades med resten kämpade mot pandemin

 Investeraren Ruchir Sharma har presenterat en undersökning i Financial Times som visar att svenska dollarmiljardärers förmögenhet rusat under pandemin från 20 till nära 30 procent av vår totala bruttonationalprodukt (BNP). Nästan triumfatoriskt skriver han att bland de mest utvecklade ekonomierna är det i sosselandet Sverige – eftersom vi under de senaste decennierna avskaffat våra skatter på stora tillgångar – som de rikaste vunnit störst andel av sitt lands BNP.

Vi utklassar USA, Australien, Storbritannien, Kina och Tyskland (där miljardärernas förmögenhet utgör mindre än 20 procent av BNP). Bara ett enda land i undersökningen lyckas slå oss: oligarkernas Ryssland.

Vi har sett det här komma länge. Redan innan pandemin växte ojämlikheten i Sverige rekordsnabbt, nu verkar krisen få utvecklingen att eskalera. Vi bör egentligen inte känna oss förvånade – snarare förnedrade. Bakom kulisserna för den enade fronten i kampen mot viruset pågår ett spel som är riggat så att de rikas delar av den statligt garanterade ekonomiska kakan växer mest.

Dessutom ser vi hur avsaknaden av tydliga regler för krisstöden utnyttjas. Till exempel av vårdbolaget Attendo som trots att de mottagit stora extrastöd från staten för att klara pandemin ändå delat ut miljonbonusar till sina chefer…

De fördelningspolitiska effekterna av pandemihanteringen måste utredas noga. Ett sådant explicit analysdirektiv saknas i Coronakommissionens arbetsbeskrivning…

Sedan måste beskattningen av de största tillgångarna, det vill säga Sveriges rikaste, öka. S-ledningen har nyss förklarat att det inte är en fastighetsskatt man vill gå fram med, inte ens en progressiv sådan som träffar de högst taxerade villorna. Dags nu då att meddela vad det ska bli istället – och göra tydligt för Centerpartiet att det inte är något som kan förhandlas bort.

Sverige behöver städa upp, ta kontroll och upprätta ett modernt rättvist skattesystem som tjänar samhället som helhet, inte några få på toppen.

Kalle Sundin, Katalys, debattartikel i Göteborgs-Posten.