De rikas egoism dödar fler än Covid

I en ny rapport från Oxfam beskrivs hur världens rikaste har fördubblat sina inkomster under pandemin. Samtidigt, under har livet blivit svårare för 99 procent av jordens befolkning. Titeln på rapporten “Inequality kills”, ojämlikhet dödar, säger egentligen allt.

Visst låter det brutalt. Men var fjärde sekund dör en människa till följd av de rikas rovdrift och egoism, menar rapportförfattarna.  Att ojämlikheten är vår tids stora globala utmaning jämte klimatkrisen har världens forskare konstaterat sedan ett par decennier…

En fråga som blir oundviklig när ojämlikhetens offer sätts i relation till coronapandemins: Minns ni hur rekordsnabbt det gick att få fram ett vaccin mot coronaviruset på några månader efter pandeminutbrottet? Vilka enorma resurser som sattes in från läkemedelsföretagen för detta gemensamma mål?  Samarbetsviljan kring sprutan är så klart lovvärd. Men sorgligt nog finns inte samma iver för att komma åt den eskalerande ojämlikhetspandemin…

Frågan är varför de rika får hållas. Varför länder som Sverige som varit världsbäst på jämlikhetsreformer både sänker skatterna för de allra rikastes och mer eller mindre accepterar skatteflykt. Varför ett återinförande av den av regeringen Reinfeldt borttagna förmögenhetsskatten inte ens hamnar på bordet i politiska diskussioner.

Det är faktiskt orimligt att det är sådant som rutbidrag, jobbskatteavdrag, utförsäljning av välfärd och privata sjukvårdsförsäkringar som på allvar prioriteras av svenska högerpartier i stället för att säkerställa ett välmående samhälle för alla. Särskilt när de ju också borde veta att deras isärdragande av Sverige inte kommer gynna landet på sikt, varken ekonomiskt eller socialt.

De egoistiska rika är en samhällsfara, en farsot som måste behandlas som en sådan. Och apropå behandling, här krävs ett vaccin – och det snabb – som förebygger ett framtida värstascenario.

Människoliv kan räddas. Detta måste vara en viktigare prioritering än att ett dussin extremt rika män får händerna fria.

Lina Stenberg, ledare i Arbetet.

Se även:

Ny Oxfamrapport slår fast: Ojämlikhet dödar