Blåbärsskogen har blivit en plats för människohandel

Det är underbart när skogarna fylls av blåbär under somrarna…

Men bakom den här romantiska blåbärsidyllen finns, som vi alla mycket väl vet vid det här laget, en smutsig och människoexploaterande industri. Närmare 6 000 thailändare har ansökt om arbetstillstånd för bärplockning i Sverige i sommar…

Och vi ska inte vara naiva: Exploateringen finns där, på bred front.

Förra veckan kunde vi läsa i DN om berättelser från över 70 personer som åkt från Thailand för att plocka bär i Sverige. Det är horribla berättelser.

Arbetsdagar på mellan 12 och 20 timmar. Undermåliga boenden. Bärplockare som tvingas jobba även när de är allvarligt sjuka. Thailändska bemanningsbolag som använder sig av dubbla kontrakt för att undvika att betala ut garantilön, varpå bärplockarna tvingas plocka flera tusen kilo bär om dagen för att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att täcka omkostnaderna för att ha tagit sig till Sverige.

I bästa fall går de plus minus noll efter en sommar av hårt kroppsarbete all vaken tid. I sämsta fall – vilket verkar vara vanligare, baserat på vittnesmålen i DN – kommer de hem skuldsatta till företagen som förmedlar jobben.

Bärbranschen är långt ifrån den enda bransch där utnyttjande av utländsk arbetskraft förekommer i stor utsträckning. Men bärplockare är den största yrkesgruppen som får arbetstillstånd i Sverige. De vidriga förutsättningarna som många av dem lever och arbetar under i Sverige har varit välkända i åratal. Ändå har mycket lite gjorts för att förhindra att människor utnyttjas i bärbranschen. Det är som att det bara får pågå, rakt framför näsan på oss alla…

Framför allt behövs ett politiskt ledarskap som tar den här frågan på allvar. Man vet mycket väl i vilka branscher utnyttjande av arbetskraft förekommer i stor utsträckning – ändå tillåts detta pågå, år efter år.

Bärbranschen är en industri som omsätter miljarder genom att exportera de nyttiga blåbären till olika delar av världen där de blir till super foods och hudvård. De som betalar priset är bärplockarna som reser till Sverige i förhoppning om att kunna tjäna pengar för ett bättre liv – men kommer tillbaka till Thailand skuldsatta efter en sommar av tungt slit under omänskliga villkor.

Fler behöver bli heligt förbannade över detta – och se till att sätta stopp för det.

Liss Jonasson, ledare i Arbetarbladet.