Är det barnsligt att vilja hjälpa?

I D(agens) N(yheter) skriver ledarskribenten Lisa Magnusson att hon är trött på tjatet om att ”vi har varit naiva” (oftast uttryckt i samband med att man refererar till flyktingkrisen 2015) och att det är dags att damma av begreppet solidaritet…

Samtidigt kan hon inte låta bli att slänga in en liten brasklapp på slutet att vi har nog varit lite naiva ändå, i alla fall när det kommer till integrationen, där hon menar att det inte funnits någon tillräcklig politisk plan.

Det är fint att hon vill ta tillbaka begreppet naivt och göra det till något hedervärt. Samtidigt kan man fråga sig om det verkligen är naivt att vilja hjälpa människor? Naiv betyder, enligt SAOL, ”omedveten som ett barn; barnslig”. Är det barnsligt att vilja hjälpa?

Föreställ dig att du går på stan och ser en person som blir attackerad med kniv. Du rusar fram till personen för att fråga hur det gick och om du ska tillkalla ambulans.

Det är nog få som skulle kalla det för barnsligt, snarare skulle de flesta säga att du har varit modig och visat civilkurage. Detta trots att den som knivhögg personen skulle kunna komma rusande tillbaka och hugga dig med. Det är till och med just det som gör det till en modig handling i mångas ögon, att du struntar i dig själv för att kunna hjälpa någon annan.  Men när det kommer till migration och integration så är det plötsligt naivt att vilja hjälpa andra…

De som tycker det är naivt att hjälpa flyktingar brukar hänvisa till att det är runt hundra miljoner människor på flykt och att alla dessa omöjligt kan bo i Sverige. Det kanske är sant, men alternativen står faktiskt inte bara mellan att hjälpa hundra miljoner och att knappt hjälpa några alls…

För det andra är det en märklig logik. Det är ingen som klandras för att man tar hand om en hemlös katt, trots att det finns många andra hemlösa katter som inte får någon hjälp och att det skulle bli svårhanterligt för dig om du tog hand om alla hemlösa katter.

En gör så gott en kan helt enkelt. Och det är klart att Sverige skulle kunna göra väldigt mycket mer för väldigt många fler än de försvinnande få flyktingar som vi tar emot i dag.

-Valdemar Möller, ledare i Syre

Läs mer https://tidningensyre.se/2024/31-januari-2024/vem-ar-det-som-ar-naiv/