Annie Lööfs och Nyamkos Sabunis brist på samhällsmoral blottades

Ett inslag i Rapport lördagen den 6 september, angående värnskattens avskaffande,.. var mycket talande för hur en del politiker tänker.

Att ställa den enkla frågan till Annie Lööf och Nyamko Sabuni: “Vad ska du göra med pengarna?” var ett suveränt grepp. Båda tjänar cirka 40 000 på värnskattens avskaffande. Det var nästan så jag tyckte mig se lite av skammens rodnad lysa, men jag måste väl ha sett fel. I svaren kryper det fram att ingen av dem egentligen behöver pengarna. Till slut svamlar Sabuni om att konsumera mera.

I dessa klimatkrisens tider där inte minst överkonsumtionen av kläder i vår del av världen går över styr! Det går dessutom åt cirka 11?000 liter vatten bara för att tillverka ett par jeans från bomullsplock och framåt. När vatten håller på att vara en bristvara i världen!

Tack Sabuni, nu hoppas jag att de flesta har förstått att du och Liberalerna inte har några svar på de stora frågorna annat än ett evigt tjatande om höga marginalskatter. Om man nu skulle snacka ökad konsumtion, för att få mera snurr i samhället, måste man väl i så fall gynna sådana som av nöd behöver konsumera. Ungdomar till exempel som ska ut i samhället och starta sina liv.

Inte höginkomsttagare, som kan lägga pengarna på hög eller kanske “hoppa av ekorrhjulet”, som är populärt i en del fall och helt sluta jobba.

Jag häpnar över denna girighet och brist på samhällsmoral. Att, som Annie Lööf, påstå att människor inte skulle vilja vare sig arbeta eller utbilda sig om inte en hög fantasilön hägrar, visar på vilken syn hon har på både människor och arbete. Hur hon dessutom tror (vilket hon naturligtvis inte gör, utan bara är något hon häver ur sig) att allt detta skulle vara ett utjämnande av samhällsklyftor är en gåta.

Efter ett cirka 40-årigt arbetsliv har jag själv knappt någonsin kommit upp till en inkomst av 25 000 per månad. Jag häpnar över denna girighet och brist på samhällsmoral.

Jag vill även ge LO:s chefsekonom, som uttalade sig i sammanhanget, lite kritik. Själv ska han spara sina pengar från skattesänkningen och “han tror och han tror inte” det ena och det andra. Men för helsicke LO, ryt till någon gång! Detta är ren och skär klasspolitik med en omfördelning till de välbeställdas fördel, till nackdel för i slutändan hela samhället.

–Ulla Green, Skellefteå, insändare i Västerbotten Folkblad