Allvarliga olyckor, som den i Ursvik, sker regelbundet på svenska byggen

I måndags dog fem byggare på jobbet i ett fruktansvärt hisshaveri. Mycket lite är känt om detaljerna. De döda är ännu inte identifierade. Ändå vet vi tillräckligt för att kunna säga till alla branschens aktörer: Det räcker nu. Låt denna tragedi bli vändpunkten.Fem personer har dött på jobbet. Är det någon jag känner? Någon jag träffat? En medlem i facket? Mycket lite är känt om de förolyckades identiteter, trots att det har gått två dygn sedan tragedin i Ursvik.

Jag känner till bygget i Ursvik. Tidigare i år har jag tillbringat mycket tid med att hjälpa ett arbetslag som lurats på lön. Bland dem fanns det papperslösa snickare från Uzbekistan som arbetat ute på Ursvik.

Om någon av dem hade förolyckats där och då hade det varit mycket svårt att identifiera dem. Deras ID06-kort var nämligen ställda på förfalskade dokument som arbetsköparen hade skrivit själv. Snickarna hade inga samordningsnummer. De hade ingen folkbokföringsadress. De pratar uzbek och lite ryska. Vi vet mycket lite om olyckan i måndags, men vi vet att allvarliga olyckor sker med en chockerande regelbundenhet ute på svenska byggen.

Vi vet också att mörkertalet är stort. Papperslösa arbetare som skadat sig göms ofta undan.

Jag har pratat med papperslösa golvläggare som haltat runt med stora köttsår, papperslösa takläggare som legat hemma i månader med fallskador, papperslösa snickare med allvarliga frakturer efter att balkongen de stått på rasat eller liften plötsligt störtat mot marken.

Jag känner till huvudentreprenören i Ursvik. Tidigare i år har jag arbetat med ukrainare som lurats på flera månadslöner när de arbetat för underentreprenörer till detta bolag. Året innan var det uzbeker. På alla bolag där löner inte betalas ut på månader, där är arbetsmiljöarbete naturligtvis oftast en ickefråga.

Det är viktigt att poängtera att fuskande underentreprenörer inte på något sätt utmärker just Andersson Company Byggnads AB. Så ser det ut nästan överallt. I mina ögon är Andersson Company varken bättre eller sämre än andra. Vi vet inte vilken eller vilka underentreprenörer som har anställt de förolyckade, men skulle det vara en arbetslivskriminell firma som utnyttjar migranter, vore det ingenting ovanligt.

Precis medan jag skriver detta kommer information från trovärdiga källor att minst två av de döda är ukrainare som har jobbat svart åt en baltisk mellanhand.

-Emil Boss, ledare i Arbetaren

Läs mer https://www.arbetaren.se/2023/12/13/flera-tidigare-sakerhetsbrister-hos-andersson-company/?mc_cid=ca8f08a068&mc_eid=90047c0879  och https://www.arbetaren.se/2023/12/12/bekraftat-fem-byggnadsarbetare-dog-i-hissolyckan/