Bildskapare: milaoktsafitri / Pixabay.

Barnbidragets värde sjunker i köpkraft – Är nu det lägsta på 50 år

I tider då inflationens stiger och allt blir dyrare, inte minst mat och hyra, är det alltfler som får svårt att få pengarna att räcka till.

Dessutom har löneökningarna, pensioner, sjukersättningar med mera inte alls hängt med i samma takt som priserna på livets nödtorft stiger. I praktiken betyder det att många som redan tidigare levde på marginalen nu fått det ännu kämpigare.

Den relativa fattigdomen breder ut sig samtidigt som den ekonomiska eliten får det allt bättre. Klyftorna mellan fattiga och rika blir allt djupare i Sverige. Det Sverige som för ett för ett femtiotal år sedan ansågs som ett av världens mest jämlika länder.

För att hjälpa de fattigaste barnfamiljerna infördes barnbidraget 1937. Barnbidraget var då behovsprövat. Tio år senare, 1947, gjordes barnbidraget om till ett allmänt bidrag som skulle gå till alla barn. Barnbidraget var då 260 kronor per barn och år.

Att man införde ett allmänt barnbidrag var för att ingen skulle känna sig utpekad och stämplade som ”fattiglappar”. Dessutom var tanken att barnbidraget var riktat till barnen och för deras bästa, och då ska alla barn ha den rättigheten.

Nu har vi fått en debatt om att barnbidraget åter borde behovsprövas. “Varför ska rika föräldrar som inte har behov av barnbidrag få det”, är argumentet.

Om man nu tycker det är bestickande att även rika föräldrar får barnbidrag tycker jag att man i stället kan öka progressiviteten i skatteskalorna så att de rika får betala en större andel i skatt, och på så sätt utjämna skillnaderna mellan fattiga och rika. Och man kan återinföra värnskatten. Kanske backa jobbskatteavdrag, som ju mest gynnat dem med högre inkomster.

En behovsprövning skulle ju också öka administrationskostnaderna för barnbidragssystemet.

Man kan ju jämföra mer ROT- och RUT-bidragen som alla har rätt till, men som av naturliga skäl utnyttjas mest av de välbeställda. Där talas det aldrig om någon behovsprövning. Tvärtom, nu höjer regeringen bidragen.

Idag ligger barnbidraget på 1 250 kronor per månad. Har man flera barn får man flerbarnstillägg. 150 kronor i månaden för andra barnet. 730 kronor i månaden för tredje barnet. 1 740 kronor i månaden för fjärde barnet. Sedan 1 250 kronor i månaden om man har ännu flera barn.

Men bland de politiska partierna är det vad jag kan se inget parti som idag driver frågan om återgång till behovsprövat barnbidrag.

Däremot finns det riksdagsmotioner från enskilda ledamöter från moderaterna och centerpartiet som vill ha ett behovsprövat barnbidrag.

Timbro och centerpartiets- och liberalernas ungdomsförbund driver frågan att avskaffa barnbidraget.

Sverigedemokraterna och moderaterna vill avskaffa flerbarnstillägget, med den mer eller mindre uttalade motiveringen, “det är bara invandrarfamiljer som skaffar en massa barn”.

Nu har alltså barnbidraget tappat i värde på grund av dyrtider. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill höja barnbidraget. S med 200 kronor per månad, V med 400 kronor och MP med 250 kronor.

Enligt en undersökning från Swedbank täcker dagens barnbidrag 25 procent av kostnaden för en genomsnittlig tioåring. Det är den lägsta andelen sedan banken började sina beräkningar 1974.

2018 låg andelen på 36 procent av medelkostnaden för en tioåring.

I beräkningarna tar man med kostnaderna för barnen samt inkomstbortfall vid föräldraledighet och vab-dagar. (vård av barn)

BARNRIKEHUS

Ungefär samtidigt som det behovsprövade barnbidraget infördes började man 1935 bygga statligt subventionerade så kallade ”barnrikehus” som var avsedda för ”barnrika och mindre bemedlade arbetarfamiljer”. Som barnrika räknades de familjer med tre barn eller flera.

Det var egentligen en debattbok “Kris i befolkningsfrågan” skriven av Alva och Gunnar Myrdal 1934 som blev starten för en socialt inriktad bostads- och familjepolitik som ledde till att vi fick fri sjukvård, gratis skollunch, barnbidrag, större och bättre bostäder med förmånliga bostadslån, ”barnrikehus”, subventionerade hyror med mera. (se lästips)

Rolf Waltersson

Lästips:

Barnbidraget urholkas – lägsta nivån på 50 år – Börskollen

Barnbidraget på lägsta nivå på 50 år: ”Gör ingen skillnad” – SVT Nyheter. 16 april 2025

Barnbidrag i Sverige – Wikipedia

Så mycket kostar ett barn från födsel till 18-årsdagen – SEB

Moderaterna vill avskaffa flerbarnstillägget – Dagens industri. 21 oktober 2023

Barnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: “Ingen såg ner på oss” – Hem&Hyra. 23 augusti 2023

Kris i befolkningsfrågan – Wikipedia

Protest mot “anhopning av barnrikehus! 1945 – Stockholmskällan (läkare och lärare protesterar mot att man bygger barnrikehus i ett och samma område. Tidningsartikel i Svenska Morgonbadet)

Svenska Morgonbladet – Wikipedia (tidningens avsikt var att bekämpa ”de irreligiösa, antikristliga och materialistiska, till moralisk och sedlig ruin ledande rörelserna”)

Barnrikehus – Wikipedia

You May Also Like