Bild: Steve Buissinne / Pixabay.

Bantningstrend på TikTok har gjort slut på diabetesmedicin – Hur står det till med läkaretiken

Jag hörde på nyheterna att 4 av 10 diabetiker inte kan få tag på sin nödvändiga medicin på apoteken.

Det är den nya diabetesmedicinen Ozempic, som tillverkas av det danska läkemedelsföretaget Novo Nordic, som nu börjar ta slut.

Anledningen är att Ozempic har blivit ett populärt bantningsmedel. Det började med att detta diabetesläkemedel, som är receptbelagt, har gjort succé som alternativ bantningskur bland Hollywood-kändisar.

Det har visat sig att en biverkning av Ozempic ger en snabb mättnadskänsla.

Därför har läkare börjat skriva ut Ozempic till folk som inte har diabetes, utan bara är ute efter en snabb bantningskur. De behöver inte ens vara överviktiga, men får ändå denna medicin utskriven för “komma i baddräkten” som börjar kännas en aning trång.

Sedan har det spridit sig på sociala medier av influencers, och på TikTok, om denna “mirakelkur” mot övervikt.:

“Medicinen ska endast skrivas ut till personer som behöver den”, säger Björn Eliasson, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Att medicinen skulle vara nån slags mirakelkur för viktminskning håller inte Björn Eliasson med om.

Nu har alltså en “modetrend” resulterat i att diabetiker, som verkligen behöver sin medicin, får allt svårare att få tag på den.

Man kan ju fråga sig hur det står till med “läkaretiken”. Läkare som nu skriver ut Ozempic som “bantningsmedicin” måste vara medvetna om att bristen på medicinen beror just på att den i allt större utsträckning skrivs ut och används som en genväg, en “quick fix”, av övergödda.

I ett av inslagen säger Lars Steen, överläkare och ordförande i Läkemedelskommittén i Region Sörmland:

“Jag tycker det är oprofessionellt av mina kollegor att skriva ut till de som inte har diabetes, till de som inte ens är överviktiga”. (se lästips P4 Sörmland)

Ett inlägg i Aftonbladet:

“Patrick fick köra 70 mil för sin diabetesmedicin”.

På tal om läkaretik. Jag frågar mig hur det står till med läkaretiken när läkare, och annan sjukvårdspersonal, ägnar sig åt bröstförstoringar och andra “skönhetsoperationer” av helt friska människor, i stället för att hjälpa sjuka och skadade människor.

Dessa läkare har ju trots allt fått sin utbildning betald av oss skattebetalare.

Och nu när det råder svår brist sjukvårdspersonal inom sjukvården blir det extra “knepigt” att förstå hur en del hellre sysslar med “skönhetsoperationer”.

PS. För att ge en tydligare bild av problemet med diabetes 2, som blivit allt vanligare. Det handlar till stor del om levnadsvanor och livsstil. Diabetes 2 är kopplat till övervikt, dåliga matvanor, stress och för lite motion. Men det kan även finnas genetiska, ärftliga, faktorer.

Med andra ord – diabetes 2 har blivit en “välfärdssjukdom”. Men det är ingen ursäkt för att diabetiker nu inte kan få tag på sin medicin därför att de “trängs ut” av de som inte har diabetes.

En halv miljon svenskar har diagnosen diabetes 2. I världen har diabetes 2-diagnoser fyrdubblats mellan åren 1980 och 2014.

PS. Just efter att jag skrivit färdig detta inlägg hörde jag på nyheterna i SVT2 den16 juli att det blivit ännu värre.

3 av 10 diabetiker har nödgats byta sin diabetesmedicin mot en annan än vad deras läkare förskrivit.

1 av 10 uppger att de nu är helt utan diabetesmedicin.

Lästips:

Rolf Waltersson