“Vi är många” (illustration Karin Söderquist)

Avslutningsfest för utställningen “VI ÄR MÅNGA – musiker i Eskilstuna”

Nu finns en sista chans att se den uppmärksammade utställningen “VI ÄR MÅNGA – musiker i Eskilstuna” som handlar om Eskilstunas kvinnliga musikhistoria. Utställningen står kvar till och med den 8 mars (Internationella kvinnodagen). Då firas avslutningen och Internationella kvinnodagen med livemusik, samtal, mingel, minisemla och bubblig dryck. Och en riktigt skön stämning!

Avslutningsfesten pågår från klockan 17.30 fram till 20.00 på Eskilstuna Stadsmuseum, och det är fri entré. Mellan klockan 18.00–18.45 gästas scenen av flera lokala artister:

  • Marie Selander, Frida Herchenröther, Linnea Lindbom & Emma Gustafsson
  • Cecilia Ringkvist & Janne Elvi
  • Kalou & Elias Kelzi

18.45–20.00 spelar DJ Åsa & Majsan (kända från Blå & Klubb Röd).

Om utställningen och boken Herrarnas kalas

Som grund för utställningen ligger boken Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna. Initiativtagare till boken och utställningen är Marie Selander – musiker, kompositör och författare, Frida Herchenröther – artist, låtskrivare och arrangör samt Emma Gustafsson – skribent och musicerande sjukhusclown.

Boken Herrarnas kalas.

Ur arkivens glömska lyfts dragspelarna Majken Carlsson och Anna Wingman, pianisterna Greta Marké och Edit Maria Larsson fram. De tre initiativtagarna har intervjuat jazzbasisten Rigmor Bådal, punkbandet Tina Tarm och eldsjälarna som var med och satte Eskilstuna på musikkartan under 90-talet. I utställningen kan man som besökare stå på scen tillsammans med Towa Carson och Anni-Frid Lyngstad, spela gitarr i parken och gå på 90-talssvartklubb.

Så här säger Marie Selander, Frida Herchenröther och Emma Gustafsson om varför de skrivit boken och gjort utställningen:

– Vi är många, fast det inte har märkts i berättelsen om musikstaden Eskilstuna. På samlingsskivor, jubileumskonserter och listor över viktiga artister har tjejerna knappt funnits med, trots att de har varit skickliga, viktiga och framstående. Nu vill vi lyfta fram dem som spelat, komponerat, turnerat, övat och kämpat om en plats i ett musikliv som till stor del har styrts av män. Förvisso skickliga, kreativa och generösa män, men som skapat och upprätthållit strukturer där kvinnor av olika anledningar blivit förminskade, objektifierade eller bortglömda.

Utställningen är ett samarbete. Initiativ och research till utställningen har gjort av Marie Selander, Frida Herchenröther och Emma Gustafsson. Eskilstuna Stadsmuseum har stått för form och produktion.

Läs också:

Marie Selander och Emma Gustafsson får Eskilstuna Kommuns Jämställdhetspris