Illustration av jordens belysning av solstrålar i samband med vintersolståndet. (Foto: Wikipedia)

Årets kortaste dag är här – men nu vänder det

Idag den 21 december infaller vintersolståndet. Det är den tidpunkt på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med den kortaste dagen på året. Detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen. För att vara mer exakt så infaller vintersolståndet ikväll klockan 22.48.

Idag onsdag den 21 december har vi alltså årets kortaste dag. Men från och med imorgon vänder det, och dagarna blir längre.

Vintersolståndets historia

Inom olika religiösa system har vintersolståndet ofta uppfattats som betydelsefullt, och firandet av julen hade ursprungligen en koppling till vintersolståndet. I den julianska kalendern, som infördes år 45 f.Kr. i Rom, inföll vintersolståndet ursprungligen den 25 december (kalendern hade påbörjats med 1 januari med den första fullmånen efter vintersolståndet). Men kalendern hade ett litet fel – den flyttade sig långsamt genom seklerna. Vid kyrkomötet i Nicaea år 325 inföll vintersolståndet den 22 december. År 1100 inföll det den 15 december och år 1500 den 12 december. Detta korrigerades i Sverige då den mer korrekta gregorianska kalendern infördes år 1753. Genom den nya gregorianska kalendern kom vintersolståndet att fortsättningsvis fixeras i tiden, till normalt den 22 december, samma datum som det hade inträffat vid kyrkomötet i Nicaea.

Sjudygnsprognos för Eskilstuna

Troligtvis ingen vit jul

Vi får förvisso kallare väder framåt julhelgen med flera minusgrader, men den snö vi tidigare fick har nu töat och regnat bort. I nuläget finns det tyvärr inget som tyder på att vi i Eskilstuna kommer att få en vit jul – åtminstone inte på självaste Julafton.

Köpmangatan i Eskilstuna tidigare nu i veckan – hela gatan var som en skridskobana, och de som vågade sig ut gjorde det med livet som insats…

You May Also Like