Igår, lördag 10 augusti var det dags för Årbyfestivalen igen. Det var 16:e året i rad som denna festival anordnades.
Årby är en stadsdel i Eskilstuna som ingår i det så kallade “miljonprogrammet”. En stadsdel där det bor många invandrare. En stadsdel som är sliten och i behov av lyft, inte bara rent fysiskt utan även kulturellt och socialt.
Där ingår Årbyfestivalen som en av många pusselbitar där tanken är att det ska bjudas på breda kulturaktiviteter som ska tillgodose alla åldersgrupper inom bostadsområdet.
Maria Chergui, som bor i Årby, är en av eldsjälarna bakom denna festival. Hon är ordförande i stadsdelsföreningen som ligger bakom arrangemanget. Hon är även gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige där hon konsekvent verkar för att förbättra villkoren i alla de stadsdelar i Eskilstuna som ofta lite nedlåtande kallas för “utsatta”.
“Vi vet att festivalen ger Årby en stolthet som stadsdel. Den sprider en stor glädje. Årby förtjänar faktiskt att få den positiva uppmärksamheten.
Det finns mycket mer att göra för elever på högstadiet och gymnasiet. Det är den målgrupp vi försöker möta upp med kvällsprogrammet under festivaldagen. Det är viktigt att den yngre generationen känner att de har en plats på festivalen, att ge dem förebilder – och ett sommarminne”, säger Maria Chergui i en intervju i tidningen Eskilstuna-Kuriren.
Tidigare år inleddes Årbyfestivalen med en stor parad. Det var ett karnevalståg med musik och dans som utgick från Fristadstorget för att gå längs Västergatan fram till Årby. Numera är Årbyfestivalen koncentrerad till själva stadsdelen Årby.
Aktiviteter av olika slag som ansiktsmålning, ungdomssport, skateboard, jiu-jitsu. Flera föreningar presenterade sina verksamheter i de uppsatta tälten, Årby bibliotek, Studiefrämjandet, Jobbcentrum, Rädda Barnen och Öppna förskolan i Årby.
På stora scenen bjöds det på uppträdanden från 13-tiden och fram till en bit in på kvällen. Under de 2 timmar jag var där fick jag lyssna till Källåspojkarna, som brukar spela på Årbyfestivalen varje år. Det var svängiga toner som kanske främst tilltalade den “mogna” delen av publiken. Gamla slagdängor som Drömmen om Elin och liknande. Men även låtar med svängiga jazztoner för oss som kommer ihåg att jazz och dragspel var en mycket gångbar kombination för en massa årtionden sedan.
Därefter bjöds det på brasiliansk samba av gruppen Akanni i sina färgsprakande dräkter.
Sedan blev det svängig musik av två finska herrar som jag tyvärr inte har koll på vad de heter. Det blev en blandning från lite av varje, från smäktande finsk tango till Let´s Twist Again, som vi först hörde med Chubby Checker i början av 1960-talet.
Sedan fortsatte uppträdanden på stora scenen av DJ-are och hiphop-are och rapp-are med musik som främst vände sig till den yngre publiken.
Tyvärr var inte vädrets makter helt på arrangörernas och publikens sida. Tunga regnmoln hängde över Årbyområdet. Men jag hoppas de inte uppfattades som orosmoln.
Text och foto:
Rolf Waltersson