Min äppleskörd blev inte så märkvärdig i år. Ibland får jag vinteräpplen så att det räcker fram mot nyåret. När det varit som bäst har jag haft egna äpplen ända fram i februari.
Men jag läste att i landet har det varit ett ganska bra äppleår. Man märker det på olika sätt. Till exempel vid återvinningscentralen vid Lilla Nyby där man kan slänga ris, och annat komposterbart. Där ligger stora lass med äpplen. Äpplen från trädgårdar som inte tas tillvara.
Jag undrar hur stora mängder användbara äpplen som kastas varje år i Sverige?
När jag var en sväng till livsmedelsjätten idag, tog jag en extra titt på hur det ser ut vid fruktavdelningen. Och då speciellt vad gäller äpplen. För några dagar sedan kostade svenska äpplen 44,90 kronor per kilo. Idag hade priset sjunkit till 39.90 per kilo.
Samtidigt dignar fruktavdelningen av importerade äpplen. Ni vet såna där perfekta äpplen som ser exakt lika ut som vore de stöpta i samma form. Blanka och vaxade. Alla är nästa i exakt samma storlek.
För några år sedan vid den här tiden köpte jag ett par av dessa blanka importerade äpplen – ett rött och ett grönt. Sedan förvarade jag dem tillsammans med några av mina egna äpplen.
Med tiden började mina egna äpplen skrumpna ihop och bli lite fula, medan de importerade såg exakt likadana ut som när jag köpte dem. När mina började bli bruna och fula och med lite mögel här och där, såg de importerade fortfarande lika oförskämt friska och krya ut.
Man blir så klart misstänksam. Vad har de importerade äpplena blivit utsatta för som står sig lika länge som vore de porslinsäpplen? Är det dopade på något sätt?
Åter till fruktavdelningen i min livsmedelsbutik där de svenska äpplena kostar runt 40-45 kronor per kilo. Bland de importerade hittar jag äpplen från Nya Zeeland för 29,90 per kilo. De har alltså rest runt halva jordklotet, en resa på ett par tusen mil. Och ändå är de betydligt billigare än de svenska.
Där fanns äpplen från Chile. Också långväga resenärer. Dessa chilenska äpplen kostade ungefär lika som de svenska. Där fanns också äpplen från Italien som kostade 15,90 per kilo. Ungefär en tredjedel av priset jämfört med svenska äpplen. Billigast var äpplen från USA som man kunde köpa för 14,90 per kilo.
Det är klart att man står där som ett frågetecken. Mängder med svenska äpplen kastas bort. Svenska äpplen är de dyraste i butiken, bortsett från de chilenska. De billigaste äpplena kostar en tredjedel jämfört med de svenska. Visst, det sägs att man ska köpa svenskt för att man är svensk. De säger säkert samma sak i andra länder. Köp italienskt om du är italienare. Köp amerikanskt om du bor i USA.
Och det göra man ju om man följer sitt hjärta och tänker på miljön, onödiga långa transporter med mera, med mera. Men när man tvingas anpassa sina inköp till en tunn plånbok är det inte konstigt om man väljer de äpplen som är billigast. Men lite konstigt är det att det kastas enorma mängder svenska äpplen samtidigt som vi importerar stora mängder äpplen.
Sedan är frågan hur det kommer sig att det som importerats långväga ifrån kan vara betydligt billigare? Äpplet förekommer också i historiska sammanhang och i sagornas värld. Till exempel: Äpplet har en central roll i sagan om Snövit då Snövit faller i koma efter att ha ätit ett förtrollat äpple.
Vi har Adam och Eva i Paradiset där det förbjudna äpplet har en viktig roll. Den schweiziska påhittade hjälten Wilhelm Tell som med sitt armborst, eller pilbåge, skjuter äpplet från sonens huvud.
Vi har Isac Newton som sitter under ett äppleträd och filosoferar om universum och livet. När han får ett äpple i huvudet kommer han på både tyngdlagen, jordens dragningskraft och gravitationsteorin om planeternas rotation. Och vi har de fem riksregalierna där äpplet finns med.
Rent språkligt är äpplet förvirrande. Man säger ju äpple om frukten. Men trädet det växer på får heta äppelträd. Moset kan heta äppelmos eller äpplemos. Likaså med saften – äpplesaft går lika bra som äppelsaft. Men kallar man ett äpple för ett äppel – då blir det fel.
Varje år säljer man inom handeln ungefär 120 000 ton äpplen.
Samtidigt beräknas att 265 000 ton äpplen ruttnar bort varje år i våra villaträdgårdar.
Av de äpplen som säljs är närmare 80 procent importerade.
Kina är det land som producerar mest äpplen. Kina står för 48 procent av all äppelodling (eller äppleodling) i världen.
Rolf Waltersson