“Eskilstuna bäst i länet på tillgänglighet”, läser jag i Eskilstuna-Kuriren 12 juli. Det är företaget Humana som sedan tio år årligen ser över kommunernas arbete med tillgänglighetsfrågor genom att skicka en enkät till landets samtliga kommuner.
Det här låter ju bra. För att få veta mera letar jag fram resultatet av denna enkät, där det visar sig att Eskilstuna hamnar på en topp-placering. Man hamnar som nummer 8 bland de 249 kommuner som besvarat enkäten. 41 kommuner har inte besvarat enkätfrågorna.
För att få veta mera letar jag upp de 20 frågor som ingår i enkäten. Som exempel på frågor kan nämnas: “Erbjuder din kommun sommarjobb för unga med funktionsnedsättning?”
Sedan vill jag veta lite mera om vad Humana är för företag eftersom jag aldrig hört talas om det tidigare. Av namnet att döma låter det som någon human och ideell verksamhet, som en organisation av något slag som av humanitära skäl vill värna om människor med funktionshinder av olika slag, och som därför vill veta hur landets kommuner “sköter sig”
Döm om min förvåning när det visar sig att Humana är ett av de största privata vårdföretagen.
– Humana är ett ledande nordiskt omsorgsföretag som erbjuder tjänster inom individ- och familjeomsorg, personlig assistans samt äldreomsorg och bostäder med särskild service enligt LSS. Vi är 15 000 medarbetare i Sverige, Norge och Finland, skriver man i sin presentation.
När jag tittar på Humanas ledning hittar jag Rasmus Nerman, född 1978, VD och Koncernchef.
Under rubriken “Löner och ersättningar till koncernledningen 2018” framgår att Rasmus Nerman har en årslön på 3.142.000 kronor. Därutöver har han bonus på 900.000 kronor och pension på 1.131.000 kronor.
Totalt alltså 5.173.000 kronor för år 2018.
Det handlar alltså knappast om något “ideellt arbete”, utan en “normal” VD-lön för ett privat vårdbolag som drivs av skattepengar.
I Humanas koncernledning ingår 11 personer som fått en sammanlagd ersättning för år 2018 på 25.908.000 kronor.
Styrelseordförande för Humana är Sören Mellstig, ett “styrelseproffs” som sitter med i ett stort antal bolagsstyrelser. Jag har inte hittat några uppgifter om hans ersättning som ordförande i Humana.
På Humanas sida står att Sören Mellstig är “Medlem i revisionsutskottet”. För en oinvigd låter det som en jävssituation. Kan ma samtidigt sitta i både styrelsen och revisionen?
Sören Mellstig och “närstående” äger 100.000 aktier i Humana.
Men han kör omkring i en splitter ny Audi A7 Sportback 55 TFSI quattro på 340 hästkrafter, 2019 års modell. År 2018 kostade motsvarande Audi 662.000 kronor. Så jag antar att Sören Mellstig inte är “underbetald”.
Humana AB grundades 2001. Humanas aktier är sedan 2016 noterade på Nasdaq-börsen i Stockholm. Börsvärdet uppgick vid 2018 års utgång till 3,2 miljarder kronor. Genom åren har Humana expanderat, bland annat genom att köpa upp ett stort antal mindre vårdföretag.
Störst aktieägare är “Air Syndication AB” med säte i Luxemburg. “Air Syndication AB” ägs i sin tur av “Argan Capital”, ett riskkapitalbolag som är baserat på skatteparadisön Jersey.
På skatteverket säger skattejuristen Johan Lundberg att:
– Humanas och Argans upplägg bygger på så kallat PEC, ett hybridinstrument som gör att ett bolag kan utnyttja alla fördelar som finns i ett skatteparadis. Gör man ränteavdrag för något i ett land ska det normalt beskattas som inkomst i ett annat land. Men genom det här upplägget kan man få avdrag samtidigt som det är skattefritt i ett annat land, säger Johan Lundberg på skatteverket.
Jag måste erkänna att jag inte begriper mig ett skvatt på alla sådana här varianter av “skatteplanering”. Jag antar att företagen anlitar skicklig jurister som “vet hur en slipsten ska dras”. Sånt som vi vanliga skattebetalare kallar skattebrott, kallas för “kreativ bokföring” i de inre kretsarna.
Bland de övriga större aktieägarna av Humana kan nämnas:
Impilo Care AB
Nordea Investment Funds
UBS AG London Branch, W8IMY
Lannebo Fonder
Skandinaviska Enskilda Banken, S.A. W8IMY
BNY Mellen NA (Former Mellon), W9
Tredje AP-Fonden
Zirkona AB
Handelsbanken Fonder
Man frågar sig varför ett privat vårdföretag med väldigt högavlönade chefer och väldigt skumma aktieägare lägger tid och pengar på att skicka ut enkäter till landets kommuner?
Är det för att sprida “dimridåer” och ge sken av att man drivs av ideella och humanitära skäl och därmed försöker vinna någon slags “good will”?
Eller är det någon slags variant av “kundundersökning” för att se vilka kommuner som har fel och brister i sin verksamhet, så att man kan rikta in sina “stötar” genom att erbjuda sina tjänster till dessa kommuner?
Till sist kan nämnas att när Kalmar skulle privatisera den personliga assistansen var Vänsterpartiet det enda partiet som motsatte detta, men även att uppdraget skulle gå till Humana.
– De stora vinster som går till Humanas aktieägare, är skattepengar som egentligen är ämnade för att ge barn, gamla, sjuka och personer med funktionsnedsättning ett bättre liv, skriver Per Gawelund (V) som är sjuksköterska, i en insändare i Östra Småland
Rolf Waltersson