“Jag kan lura dig ända till Skåne och plocka spånor i en trasig säck”
Att narras 1 april förekommer över stora delar av världen. Ursprunget till aprilskämt är oklart. De tidigaste beläggen för aprilskämt är från 1500-talet. Redan i mitten på 1600-talet började man publicera aprilskämt i engelska tidningar.
Till Sverige lär aprilskämten ha kommit i mitten av 1600-talet. Ett vanligt skämt var att lura någon att gå dumma ärenden. Det kunde vara ett brev, en aprilsedel, med falska meddelanden där man försökte lura någon att utföra något knasigt uppdrag. Kanske som i ramsan jag minns från min barndom:
“April, april jag kan lura dig vart jag vill. Jag kan lura dig ända till Skåne och plocka spånor i en trasig säck”
Nu i dessa tider med fake news och galna presidenter som gör konstiga uttalanden kan man tro att det är 1 april alla dagar året runt.
Något som ser ut som ett dagligt harmlöst aprilskämt är Eskilstuna-Kurirens sida med väderleksrapporten.
Inte nog med att man varje dag visar vilken temperatur det var i de Sörmländska kommunerna i går. Något som kan tyckas intressant i ett land där vädret är det kanske vanligaste samtalsämnet:
– Vad säger du, hade ni 8 grader i Flen. Här i Eskilstuna var det bara 7 grader. Men jag hörde att i Nyköping hade de bara 5 grader, så man ska inte klaga. Det finns de som har det värre.
Man visar även temperaturen i Eskilstuna i förrgår så att man har koll på temperaturen två dagar bakåt i tiden.
Man har också något som kallas “Vädertoppen” där man visar varmaste och kallaste plats i Södermanland, men även den blötaste platsen.
Nu när solen skiner från en klarblå himmel flera dagar i sträck och det inte fallit en droppe regn, utser man ändå Sörmlands blötaste plats.
I dagens (31 mars) tidning är det Tullingen, där det fallit 0,0 mm regn. I går (30 mars) var det Oxelösund som var blötast med sina 0,0 mm.
Det kallar jag för väderspänning.
Rolf Waltersson