Här ska det krängas godis i alla dess former och färger! Foto Rolf Waltersson

ÄNTLIGEN!!!

Åh vad vi har väntat och längtat. Äntligen ska Eskilstuna få en riktig godisbutik. Tidigare har vi fått nöja oss med dessa futtiga små godishyllorna på sådär runt 20-30 meter i våra vanliga livsmedelsbutiker.

Det är Kandy´z, tidigare Godisbolaget, som om några dagar öppnar en butik för lösviktsgodis i Folkesta. En rejäl butik på nästan 290 kvadratmeter. Och framför allt – ett rejält sortiment. Det blir över 850 olika sorters godis att välja på. 17 ton godis har man köpt in inför premiären. Tänk vilken lycka att få gå runt i en livsmedelsbutik utan att bli distraherad av frukt och grönsaker, mjölk, ägg och fiskpinnar, fullkornsskorpor, inlagd sill och Skogaholmslimpor. Men risken är stor att man får beslutsångest, ja nästan panik, när man ska löpa gatlopp bland oändliga hyllor med sega råttor, geléhallon och djungelvrål.

Tänk bara på Gösta Ekman, i Hasse- och Tage-revyn, som hade så svårt att välja mellan Expressen och Aftonbladet. Hur skulle han klara av över 850 valmöjligheter?

”Godis är gott” som Aston Reymers Rivaler sjön i ”Godis är gott, men köp aldrig knäck som komma från Barsebäck”. Godis är nyttigt också. Det innehåller främst socker, sällan under 80 procent socker. De återstående procenten består till stor del av gelatin som man får från restprodukter av slaktade grisar, krossade löss som ger färger, samt olika konstgjorda smak- och färgämnen.

Eftersom godis är så gott äter vi också mycket godis. Vi vräker i oss 17 kilon per person och år till en kostnad av 10 miljarder, enligt uppgift från Svensk press 2016.

Fördelningen av livsmedelsförsäljningen 2016

Godis är också billig mat. Godispriset har nästan halverats under de senaste 30 åren. Säg något annat livsmedel som blivit billigare? Godis är nu så billigt att vi knappast har råd att låta bli att köpa.

För att ytterligare stimulera godisätandet borde man också ta bort momsen på godis.

Ropen skalla, godis åt alla!!!

Tittar man på hur vi prioriterar när vi handlar i livsmedelsaffären hamnar sötsaker på 14 procent av vad vi köper. Godis hamnar alltså före både grönsaker 12 procent, frukt 9 procent och fisk 6 procent.

Och tittar man på svinnet, på vad som kastas, så äter vi upp allt godis vi köper. Frukt och grönsaker däremot blir “lösa i hullet” och hamnar bland soporna. Ja redan i butikerna slängs stora mängder frukt och grönt. Vem köper en banan som har bruna fläckar på skalet redan i butiken?

Till sist några ord om Kandy´z. Godiskedjan Kandy´z är ett så kallat franchiseföretag med butiker på många platser runtom i Sverige. Franchisföretag innebär att man äger sitt företag men samtidigt hyr man en färdig “affärsidé” som man är skyldig att följa.

Kandyz lösgodisbutik

Kandy´z ägs i sin tur av Allabolaget som enligt egen uppgift “bedriver handel med dagligvaror som främst inriktas på godis, glass och andra närliggande produkter”. Men också “fastighetsförvaltning och handel med värdepapper, samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget skall även bedriva verksamhet som franchisegivare åt godisbutiker”.

Rolf Waltersson