Två amerikanska bombplan skyddas av fyra Jas-Gripen-plan på väg mot den simulerade attacken över Vänern, maj 2020. Foto. Försvarsmakten. Avfotograferat från dataskärmen.

Ännu en krigslek där USA och Sverige övar tillsammans

Pressmeddelande från Försvarsmakten 22 februari 2021 med rubriken: “Samövning med amerikanska bombplan”.

Sverige har bjudit in USA till en samövning under svensk ledning. Under måndagen genomfördes ytterligare ett övningsmoment med amerikanska bombflyg i svenskt luftrum.

Syftet med samövningen är att höja Försvarsmaktens förmåga att verka tillsammans med prioriterade partners. USA är en viktig samarbetspartner för Sverige och därför genomförs regelbundet gemensamma övningar och utbildningar, vilket också stärker Försvarsmaktens försvarsförmågor. Det bidrar också till ökad stabilitet och säkerhet…

Under dagens momentövning har Jas 39 Gripen eskorterat amerikanska B-1B Lancer i svenskt luftrum över mellersta Sverige. Vid tillfället deltog även markförband som är en viktig komponent för att kunna leda in flygunderstöd, skriver Försvarsmakten i sitt pressmeddelande.

I maj 2020 genomfördes en liknande krigsuppvisning mellan USA och Sverige. Då visade Försvarsmakten bilder på hur Jas 39 Gripen och amerikanska bombplan B-1B Lancer genomför simulerade attacker över Vänern. I bildtexten skriver man hur “amerikanska bombplanen skyddas av fyra Gripen-plan”.

Vid detta tillfälle övades också tankning i luften från en amerikansk KC-135 Stratotanker.

I en kommentar till förra årets bombövningar över Vättern säger “försvarsminister” Peter Hultqvist:

 – Detta är naturligtvis en säkerhetspolitisk signal som vi anser bidrar till stabilitet i vårt närområde (DN 2020-05-22).

När Dagens Nyheter okritiskt skrev om förra årets samövning hade man den lyriska rubriken:

 “USA-bombplan övar angrepp i Sverige – första gången det sker.”

Jag vill lägga till att alla är inte eniga med Peter Hultqvist och andra bombkramare att dessa samövningar och krigsuppvisningar USA-Sverige “bidrar till stabilitet i vårt närområde”.

Snarare tvärtom.

Kan också lägga till att dessa amerikanska bombplan B-1B Lancer också kan bestyckas med atombomber. Bland annat atombomber av typen B61 (se bifogad bild) och B83.

B61 är en amerikansk termonukleär flygbomb, ett taktiskt kärnvapen. Den första versionen togs i tjänst 1968 och har sedan dess varit ett av de viktigaste kärnvapnen i den amerikanska arsenalen. Den senaste versionen B61 mod 12 är precisionsstyrd och beräknas ha tagits i tjänst under 2020.

Rolf Waltersson

You May Also Like