Amnesty International har kommit med rapport över antalet avrättningar i världen 2024. Den visar att minst 1 518 avrättningar har genomförts i 15 länder. Det är det högst uppmätta antalet avrättningar på 10 år.
Att man skriver ”minst 1 518 avrättningar” beror på att i länder som Kina, Nordkorea och Vietnam är antalet avrättningar mer eller mindre hemliga.
De allra flesta kända avrättningarna 2024 har genomförts i Iran, Irak och Saudiarabien. Iran står för 65 procent av alla avrättningar där förra året 972 människor avrättades.
I världen är det 55 länder som fortfarande har dödsstraff i sina straffskalor.
Bland länder som betraktas som demokratier står USA för flest avrättningar. Där avrättades förra året 25 människor. Det är en liten ökning jämfört med 2023 då 24 människor avrättades. 2022 genomfördes 18, och 2021 genomfördes 11 avrättningar i USA. Så det är en uppåtgående kurva av avrättningar vi nu ser i ”världens största demokrati”.
En annan demokrati som har och tillämpar dödsstraff är Japan där ett tiotal årligen döms till döden. Ungefär hälften av dessa dödsdomar verkställs. Avrättningsmetoden är hängning.
I Europa är det endast Belarus som har kvar dödsstraffet. Turkiet hade tidigare dödsstraff, men var tvungen att avskaffa det 2004 i samband med att man sökte medlemskap i EU eftersom man inte kan bli medlem i EU om man har dödsstraffet. 2016 flaggade Erdogan för att Turkiet kan komma att återinföra dödsstraff. Men gör man det kan man glömma det där med EU-medlemskap.
När det gäller dödsstraffet i Ukraina är det ungefär som med Turkiet. Så här förklarar Wikipedia:
”Dödsstraffet avskaffades i Ukraina 2000. 1995 gick Ukraina med i Europarådet och var därmed tvunget att avskaffa dödsstraffet”. (se lästips)
Det finns ett antal länder där homosexualitet anses som ett så allvarligt ”brott” att det kan straffas med döden.
Lista över länder där homosexualitet är kriminaliserat och där även dödsstraff finns på straffskalan:
Brunei, som kung Carl Gustav besökte 2004 då han öste berömmelse över Bruneis härskare för hans ”nära kontakt med sitt folk”. (se lästips)
Iran
Mauretanien
Nigeria
Jemen
Saudiarabien
Afghanistan
Pakistan
Qatar
Somalia
Förenade Arabemiraten
Vissa delar av Sudan
Uganda, som 2023 införde dödsstraff för homosexualitet.
I FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna är ”rätten till liv” en av portalparagraferna. Det innebär att dödsstraff är oförenligt med mänskliga rättigheter, och att de länder som har och tillämpar dödsstraff därmed bryter mot FN-deklarationen.
Och som jag nämnde tidigare har också EU förbud mot dödsstraff inskrivet i sina stadgar. Inget land som har dödsstraff kan bli medlem i EU.
Rent hypotetiskt betyder det att USA, med sitt dödsstraff, inte är kvalificerat för EU-medlemskap. Tänka sig att ”världens största demokrati” inte skulle kunna bli medlem i EU.
Sedan 2022 har några länder avskaffat dödsstraffet helt eller delvis:
Kazakstan, Papua Nya Guinea, Sierra Leone och Centralafrikanska republiken har avskaffat helt.
Ekvatorialguinea och Zambia har avskaffat dödsstraffet i fredstid
Man kan lägga till att alla som blir dömda till döden inte blir avrättade. Efter långa tider i ”dödsceller” kan de få straffet omvandlat.
Men det finns också exempel på att människor blivit dömda och avrättade. Men att man efteråt, genom DNA eller annan bevisföring, funnit bevis för att de varit helt oskyldiga. (se lästips)
Rolf Waltersson
Lästips:
Dödsstraff i världen 2024: Högsta antalet sedan 2015 – Amnesty International (Här kan ni länka vidare till andra skrivningar om dödsstraff)
Fler länder kan införa dödsstraff för homosexualitet – AmnestyPress.
Skammens lista över länder som mördar oss – QX. 2019-12-10
Uganda inför dödsstraff för homosexualitet – RFSL. 2023-06-07
FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna – Wikipedia
Dödsstraff i Ukraina – Wikipedia
Fyra dödsdömdas sista måltid – AmnestyPress (Handlar om fyra oskyldiga som blivit dömda och avrättade. Det finns många fler exempel än detta))
Stening till döds för homosexualitet och otrohet och amputering av händer och fötter för stöld – eFOLKET. 29 mars 2019 (handlar om Brunei)