Historiskt valresultat i det nordirländska valet

Det har hållits val i Nordirland. Ett historiskt val i den meningen att största parti blev Sinn Fein, det parti som förr brukades betecknas som I.R.A: s politiska gren.

Under 70- 80- och 90-talen , en period som brukar kallas the Troubles stod Sinn Fein/IRA mot den brittiska armén och de lojalistiska paramilitära terrorgrupperna (UDA, UVF med flera). … Läs mer “Historiskt valresultat i det nordirländska valet”

Read more

Ny CD med Irländska kampsånger

Det är inte varje dag man får tillfälle att anmäla en färsk anti-imperialistisk CD. Men är jag lyckligt lottad att kunna meddela er att åtta kampsånger från och om den Irländska frihetskampen mot det brittiska imperiet nu finns tillgängliga på CD:n “Brigade 77 rebellion…”

Skivan är producerad av Micke Ström, journalist och musiker i Eskilstuna. Micke står också … Läs mer “Ny CD med Irländska kampsånger”

Read more

Blodiga Söndagen – 50 år har gått

50 år har gått sedan den Blodiga söndagen i Derry, den 30 januari 1972 då 14 oskyldiga män och pojkar sköts ihjäl av brittiska soldater. Händelsen är en av de mest omtalade gällande konflikten i Nordirland och är något som fortfarande påverkar många människor främst i Derry.

Kortfattat kan man säga att bakgrunden till den tragiska händelsen den … Läs mer “Blodiga Söndagen – 50 år har gått”

Read more

40 år sedan hungerstrejken i Nordirland

1 mars är årsdagen för för när hungerstrejken på Long Kesh-fängelset i Nordirland startade. I år är det 40 år sedan Bobby Sands inledde strejken. Protesterna som började redan 1976 med ”lakanprotesten” och ”den smutsiga protesten” hade ett mål, att återupprätta den politiska fångstatusen genom att få igenom fem krav.

De fem krav som fångarna ville få igenom … Läs mer “40 år sedan hungerstrejken i Nordirland”

Read more

Irland och det brittiska förtrycket – Så mördas en människorättsadvokat

Artikeln tidigare (18/12) publicerad i tidningen Internationalen.

EMMA LUNDSTRÖM:

Det finns få platser där historien är så pass levande som på den gröna ön. Historiska oförrätter och segrar är närvarande i den irländska vardagen, oavsett om de inträffade för 30, 50 eller 300 år sedan. På Nordirland syns historien i muntliga berättelser, böcker, sångtexter, minneshögtider, parader och … Läs mer “Irland och det brittiska förtrycket – Så mördas en människorättsadvokat”

Read more

Hågkomst från en kolonial konflikt i norra Europa

HANS NOREBRINK:

Ända sedan trettioåriga kriget och westfaliska freden 1648 har det varit ganska lugnt mellan katoliker och protestanter i Europa. Utom på Nordirland. Som jag besökte 1982 – mitt i “The troubles”.

“Problemen” har flera aspekter, men jag upplevde en avgrund mellan övervägande protestantiska britter-monarkister-unionister-lojalister (vill tillhöra Storbritannien) och mestadels katolska irländare-republikaner-nationalister (vill tillhöra Irland).

Höga kilometerlånga … Läs mer “Hågkomst från en kolonial konflikt i norra Europa”

Read more

Irländsk Rebellmusik del 2

I slutet av 60-talet blossade konflikten på Nordirland upp och våldet eskalerade under 70-talet. Flera paramilitäriska grupper bildades med katoliker/republikaner på ena sidan vars mål var ett enat Irland. På andra sidan fanns protestanterna/lojalisterna som var trogna kronan, de ville att Nordirland skulle fortsätta att tillhöra Storbritannien.

Det var en blodig och händelserik tid som gav upphov till … Läs mer “Irländsk Rebellmusik del 2”

Read more

Sensationellt val i Nordirland

Söndagens val i Nordirland gav ett sensationellt resultat. För första gången förlorade Unionisterna majoriteten. Unionister är beteckningen på de som förordar att Norra Irland ska fortsätta att vara i del av Storbritannien. Unionister benämns också ibland ”lojalister” (lojala med engelska kronan).

De som anser att hela Irland bör vara enat, att norra Irland istället för att tillhöra Storbritannien … Läs mer “Sensationellt val i Nordirland”

Read more