EU-parlamentariker protesterar mot den svenska regeringens angiverilag

“30 ledamöter i EU-parlamentet har skrivit brev till kommissionens inrikeskommissionär Ylva Johansson (S) med uppmaningen att ‘inleda en dialog med den svenska regeringen med syfte att stoppa lagen’”, skriver Omni.

“Att tvinga offentligt anställda, som lärare, vårdanställda och socialarbetare att ange papperslösa till polisen är ett brott mot mänskliga rättigheter, och EU:s stadgar om grundläggande rättigheter”Läs mer “EU-parlamentariker protesterar mot den svenska regeringens angiverilag”

Read more

Vad händer vid en vild strejk?

Detta är en uppdaterad version av ett tidigare inlägg.

STREJK ÄR TILLÅTET ENLIGT GRUNDLAG, MEN…

I Sverige är det tillåtet att bilda föreningar, att samlas, att använda sin yttrandefrihet, att demonstrera och att strejka. Såna rättigheter finns i speciella lagar som kallas grundlagar. Men sen finns det också regler som begränsar de där rättigheterna. I Medbestämmandelagen finns det … Läs mer “Vad händer vid en vild strejk?”

Read more

Nämndemannens dag

15 mars är det nämndemannens dag. Nämndemän, lekmannadomare, är en ifrågasatt grupp i vårt samhälle.

Varför ska vi ha domare som inte är juridiskt utbildade? Låt proffsen sköta dömandet, de vet bäst, brukar det låta.

Systemet med nämndemän kan spåras tillbaka till medeltiden. Ordet nämndeman lär komma från att byäldsten valde ut, nämnde, ett antal av byns kloka … Läs mer “Nämndemannens dag”

Read more

Lagens långa arm

En polispatrull stod parkerad vid Smörparken i Eskilstuna. De fick syn på en man som de tyckte betedde sig både märkligt och underligt, så de beslutade sig för att iaktta honom. Klockan var 15:30, alltså mitt på ljusa dagen då ljusskygga figurer normalt håller sig borta från gator och torg.

“Mannen böjde sig ner, gjorde rörelser med handen … Läs mer “Lagens långa arm”

Read more