Andlighet 6: Kalifat

Sjätte och sista delen, dags att knyta ihop säcken. Vi har studerat religiös radikalisering från medeltidens korståg, där Arn möter Saladin, och nåsbönderna, där Olof Henrik Larsson möter Anna Spafford, till schartauanerna i Bohuslän och arbetarnas skötsamhetsideal. Vi har sett hur religiös tro kan förblinda och förleda, få en att kasta sig ut och våga offra allt för … Läs mer “Andlighet 6: Kalifat”

Read more

Andlighet 5: Den skötsamme arbetaren

Vad har en författare, född 1934 i Västerbottens kustland, och en folkhögskollärare, född 1980 i Göteborg, gemensamt? Mer än man kan tro. Jag läser PO Enquists självbiografi Ett annat liv och tårarna rinner längs kinderna. Vartenda ord skulle kunna handla om mig. Förutom att jag inte är världsberömd författare och nykter alkoholist. Men också ensamt uppväxt med en … Läs mer “Andlighet 5: Den skötsamme arbetaren”

Read more

Andlighet 4: Schartauanism

Din släkt har förstört hela Göteborgs och Bohusläns befolkning och min familj.
Kvinnorna skall tiga vid sammankomsterna, de har inte lov att tala utan skall underordna sig.

Kvinnan på fotot är min mormor, född 1921 i Lyse utanför Lysekil. Hon uppfostrade mig och var mitt allt: mormor, mamma, pappa, lärare och bästa vän. Hälften av allt jag tänker … Läs mer “Andlighet 4: Schartauanism”

Read more

Andlighet 2: Korståg 2

Det är ett år sedan min första serie “Andlighet” och nu kommer en uppföljare i sex delar. Jag stör mig på hur vi å ena sidan skryter över vårt sekulariserade samhälle. Å den andra pekar finger åt andra religioner (läs islam). Kanske är det kväkaren eller läraren i mig, jag vet inte. Men debatter om “klansamhällen”, “hederskultur”, “sharia” … Läs mer “Andlighet 2: Korståg 2”

Read more

Andlighet 1: Korståg 1

Det är ett år sedan min första serie “Andlighet” och nu kommer en uppföljare i sex delar. Jag stör mig på hur vi å ena sidan skryter över vårt sekulära samhälle. Å den andra pekar finger åt andra religioner (läs islam). Kanske är det kväkaren eller läraren i mig, jag vet inte. Men debatter om “klansamhällen”, “hederskultur”, “sharia” … Läs mer “Andlighet 1: Korståg 1”

Read more

Andlighet 7: Folkbildning och mötesdemokrati

Våren har dominerats av “Andlighet” och det har blivit dags att knyta ihop säcken. Serien har innehållit mer nyheter och dagsaktuella händelser än tänkt. Jag måste inse att politik och andlighet är oupplösliga för mig. Den har innehållit mycket litteratur, filmer och länkar, vilket var meningen. Jag är folkbildare och skriver i det syftet. Slutligen har serien kommenterats … Läs mer “Andlighet 7: Folkbildning och mötesdemokrati”

Read more

Andlighet 2: Slaveri 1776–1865

“We hold these Truths to be self-evident, that all Men are created equal.”

Raden är från den amerikanska självständighetsförklaringen, undertecknad 4 juli 1776 (och sedan dess nationaldag), men vad betyder den? Flera av grundlagsfäderna hade egna slavar, som många av dem befriade efter sin död, men ändå. “Man” betyder alltså inte hu“man” (människa) eller wo“man” (kvinna). Snarare är … Läs mer “Andlighet 2: Slaveri 1776–1865”

Read more

Andlighet 1: Två föregångare 1682–1808

Jag har alltid varit en andlig sökare. Mormor var schartauan, mamma och pappa ateister, faster och hennes man frälsningssoldater. Jag kom inte i kontakt med Kväkarna genom någon livskris, missbruk eller fängelsetid, blev inte “frälst”. Tvärtom var det genom folkbildningen, Elin Wägner och Fogelstadkretsen. Först trodde jag det var en gammal grupp, som bara fanns i Storbritannien och … Läs mer “Andlighet 1: Två föregångare 1682–1808”

Read more