Alectas vd får sparken – Landar mjukt med fallskärm på 10 miljoner

Efter en brakförlust på 20 miljarder kronor på grund av misslyckade spekulationer i de två kraschade amerikanska bankerna Silicon Valley bank och Signature Bank, får nu Alectas Vd Magnus Billing sparken med omedelbar verkan.

“Vi vill tacka vd Magnus Billing för det gedigna arbete han lagt ned under sin tid på Alecta för bolagets och kundernas bästa. Samtidigt behöver Alecta nu blicka framåt och med kraft genomföra nödvändiga förändringar”, säger styrelsens ordförande Ingrid Bonde i ett pressmeddelande.

Säga vad man vill. Men visst är det vackra lovord över en Vd som nyss spelat bort 20 miljarder av pensionsspararnas pengar.

Nu är det inte bara vackra lovord från styrelsen Magnus Billig får för sitt “gedigna arbete”. Han får även en fallskärm från Alecta som gör att fallet inte blir så hårt.

Det är en fallskärm på 10 miljoner kronor, motsvarande en årslön, som gör att han trots allt landar ganska mjukt.

Hela systemet går ju ut på att man ska “placera” pensionärernas pengar så att de ska “växa”. Eller om man ska tala klartext – man spekulerar med pensionspengarna.

Går spekulationerna åt helvete, som i det här fallet, då blir man kölhalad, ställs vid skampålen, får sparken.

Men när det går åt andra hållet, spekulationerna lyckas och pengarna bara “växer” i en rasande fart, och faller som manna från himlen, blir man då hjälteförklarad, hyllad och får springa ärevarv?

Man ska spekulera med andras (pensions)pengar. Det är själva idén. Och det är det som är det sjuka enligt min mening.

På tal om att spekulera. Innan Magnus Billing blev Vd för Alecta, var han Vd för Stockholmsbörsen.

Lästips:

Rolf Waltersson