Den svenske riksdagsledamoten och vänsterpartisten Ali Esbati befann sig på Utöya när Breivik inledde massakern. Esbatis nyutkomna bok, som tar massmordet på Utöya som utgångspunkt, handlar om de mörka strömningarna i vår tid. En tid då den traditionella borgerligheten anpassar sig högerut, och på så sätt påminner om 30-talets politiska och ideologiska utveckling i Europa.

22 juli – Tio år sedan terrorattentatet på Utöya.

På eftermiddagen 22 juli 2011 spränger Anders Behring Breivik sin gödselbomb vid regeringskvarteret i Oslo. 8 människor dödas och 200 skadas.

Ett par timmar senare har Breivik tagit sig till den lilla ön Utöya, där norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF har sitt årliga politiska sommarläger.

Utklädd till polis och med förfalskad polislegitimation säger han att han är där för en rutinkontroll av säkerheten.

Sedan tar han fram ett halvautomatiskt gevär, som han döpt till Mjölner som var namnet på Tors hammare i den nordiska mytologin.

Skoningslöst börjar han skjuta ihjäl alla ungdomar han ser. Breivik går runt på ön i över en timme för att hitta så många som möjligt att mörda. Han avsikt är att mörda samtliga 564 ungdomar som deltar på AUF:s sommarläger

Innan han fångas in av norska polisens specialstyrka har han hunnit mörda 69 unga människor.

Innan Breivik utförde dessa två terrorattentat som sammanlagt kostar 77 människor livet, hade han skrivit ett manifest där han redogör sina politiska tankar och motivet till terrorattentatet.

Breivik hade varit engagerad i Fremskrittspartiet innan han blev nazist. Han har uttryckt sympatier för Sverigedemokraterna, Kent Ekeroth var en av Breiviks “inspirationskällor” när han skrev sitt manifest som var på engelska: ”A European Declaration of Independence”.

Kent Ekeroth (SD), som inspirerade Breivik. Bilden från Youtube.

Han är, påstår han, kristen. Samtidigt som han säger sig tillbe Oden. Han har tydligt uttalat sitt hat mot islam och “kulturmarxismen” som han ser som de värsta fienderna. Han uttrycker stöd för olika paramilitära grupper, till exempel den serbiska gruppen Skorpionerna.

En bild som Breivik tagit på sig själv. På ärmen står det “marxist hunter”.

Han ser sig som en “tempelriddare” med uppdrag att rädda Europa och Norge från den “islamiska invasionen” han inbillar sig är på gång.

Att måltavlan för Breiviks terroattentat blev just regeringskvarteret i Oslo och det politiska ungdomslägret på Utöya, beror på att han såg Arbeiderpartiet som en del av denna pågående konspiration. En konspiration som går ut på att öppna alla dörrar så att islam har fritt fram att ta över.

Se även eFOLKET 22 juli 2019: Breivik hatade arbetarrörelsens internationalistiska solidaritetstanke.

I en radiodokumentär på Sveriges Radio P1, Terrordådet på Utöya, kan man få en djupare inblick i vad som rör sig i huvudet på en fullblodsnazist och terrorist.

Dokumentären går i 3 delar. Varje del är på 50 minuter.

Del 1: Terrordådet på Utöya – Världens tryggaste plats

Del 2: Terrordådet på Utöya – Vem är Anders Behring Breivik?

Del 3: Terrordådet på Utöya – Mardrömmen fortsätter

Rolf Waltersson

You May Also Like