Vi behöver ökad trygghet i och mellan jobben

Mer än varannan medlem i IF Metall tror att det skulle vara svårt att hitta ett likvärdigt jobb på ett annat företag, om de förlorade jobbet. Det visar en ny Novus-undersökning. Det är oerhört viktigt att vi industriarbetare får kompetensutveckling, att vi rustas inför den snabba teknikutvecklingen. Det stärker vår anställningstrygghet.

Sverige konkurrerar nämligen inte med låga löner, utan med hög kompetens och modern teknik. Därför är det helt fel väg att gå när alliansen och SD vill lagstifta om låga löner och försämrade turordningsregler. Det skulle slå sönder vår framgångsrika svenska modell, som bygger på förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

Industrin går bra nu, men förr eller senare kommer en lågkonjunktur. Då är det våra jobb som drabbas först. Därför krävs en a-kassa som ger ekonomisk trygghet på vägen till nytt jobb. En bra a-kassa är viktig även för den som har jobb, eftersom den förhindrar låglönekonkurrens oss arbetare emellan. Regeringen måste fortsätta förbättra a-kassan. Vi kan inte låta alliansen förstöra den igen.

Niko Ljevar IF Metall Kanthal Hallstahammar
Patrik Sandberg IF Metall ABB Västerås
Veronica Blom IF Metall ABB Västerås
Åke Wahlkvist IF Metall Volvo CE Eskilstuna
Åsa Ernfridsson IF Metall GKN Driveline Köping​

You May Also Like