Nu ska en jättelik så kallad ekodukt hjälpa olika djur över en motorväg i Kalifornien. Ett projekt som kommer att möjliggöra för exempelvis kattdjur som pumor att kunna ta sig till den andra sidan av den jättelika motorvägen. Bron byggs 61 meter ovanför den 10-filiga motorvägen och ska även korsa en mindre påfartsled.
I bergen i Santa Monica i Kalifornien byggs vad som beskrivs bli världens största ekodukt. Pumor, prärievargar, hjortar och andra djur kan snart korsa motorvägen US 101 utan att behöva göra det med livet som insats. Det första spadtaget beräknas tas den 22 april i vad som ska bli världens största ekodukt – en bro för djurlivet. Det mesta av arbetet ska ske under nattetid, detta för att i möjligaste mån undvika att störa trafiken. Ca 300.000 fordon beräknas passera den aktuella platsen varje dygn.
Djurbroar finns även i Sverige
Viadukter av den här typen är inget nytt. Det finns till och med flera liknade broar här i Sverige, fast i mindre storlek förstås. Bland annat finns en ekodukt över E6:an vid Kungsbacka Det som gör den här historisk är att man sätter den ovan en av världens mest trafikerade motorvägar.
Ska vara en naturlig passage
En motorväg är inte bara farlig att korsa för djuren, de flerfiliga vägarna skär dessutom av stora områden för djuren och kan begränsa tillgången till mat och göra det svårare för djuren att para sig. Förhoppningen är att djuren helt enkelt vandrar över trafiken via ekodukten, som smälter in i omgivningen genom att ovansidan täcks av buskar, träd och annan naturlig vegetation.
Finansieras delvis av privatpersoner
Tilläggas kan att 60 procent av kostnaden täcks av pengar som privatpersoner och organisationer har skänkt till projektet.
Ekodukten placeras i Santa Monica-bergen, 56 kilometer nordväst om centrala Los Angeles, och beräknas stå klar år 2025…
/TT TT-AP