Yamandú Orsi blir Uruguays nye President – det står nu klart efter att den andra omgången i valet avgjordes i helgen…

Vänsterseger i Uruguays val

Uruguay får nu en ny president. Han heter Yamandú Orsi och representerar vänsterkoalitionen Frente Amplio (Breda Fronten). Redan i oktober var det val till presidentposten och till parlamentets två kamrar. Valet till president kan behöva en andra omgång, nämligen om ingen av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna. Så blev det nu också, därav en andra omgång som genomfördes i helgen.

Det uruguayanska parlamentet är delat i två kamrar – representanthuset och senaten. Representanthuset har 99 platser och ingen spärr. Får du 1 procent av rösterna så har du en plats. Senaten som har 30 ledamöter har treprocentsspärr. Frente Amplio fick 17 senatorer och därmed majoritet i senaten. I representanthuset där på grund av frånvaron av spärr fler småpartier är representerade fattas det några ledamöter för att Frente Amplio ska ha egen majoritet. Man kommer alltså där att behöva samarbeta med några andra mindre partier.

Borgerligheten har i Uruguay historiskt varit splittrad i två stora partier – Colorados och Blancos. Det senare är det som officiellt heter Nationella Partiet, och vars ledare Álvaro Delgado var den som tillsammans med Frente Amplios Orsi gick vidare till andra omgången. Historiskt har Blancos representerat de stora jord- och hjordägarna och betecknats som ett konservativt parti, medan Colorados varit den liberala borgerlighetens parti, antiklerikalt (motståndare till Katolska Kyrkans inflytande) och även tidigare med ett markant inslag av frimureri. Colorados och Blancos har till och med utkämpat ett inbördeskrig.

Orsi fick i första omgången 44 procent, och Delgado fick 27 procent. Eftersom de flesta av Coloradopartiets väljare antogs, trots historisk rivalitet, att i andra omgången lägga sina röster på Delgado så var utgången mycket oviss. Men det visade sej att det var Frente Amplios Orsi som lyckades locka till sej tillräckligt många av de andra partiernas väljare för att nå över 50 procent.

Följer demokratins spelregler

Situationen i Uruguay skiljer sej från den i USA, Brasilien och andra länder idag beträffande partiernas beredskap att acceptera valresultat och att ta ett nederlag. Högern försökte inte skylla nederlaget på valfusk, och båda sidor poängterade nödvändigheten av att följa demokratins spelregler. Delgado har gratulerat Orsi, och Orsi har pekat på att att man i Uruguay bygger frihet, jämlikhet och broderskap bit för bit.

Efter militärdiktaturernas fall i Latinamerika har i många länder vänster och höger växlat vid makten. Ett beklagligt faktum är att vänsterinriktade regeringar inte förmått att i verkligheten utmana det kapitalistiska systemet. Bolsonaro kunde till exempel ta över i Brasilien och köra sitt nyliberala auktoritära program. Kommer Lula, när han nu åter är president, att kunna genomför de revolutionerande reformer som krävs för att ett socialistiskt samhälle ska kunna spira? Tyvärr är det inte mycket som tyder på att det kommer att ske.

Vi får hoppas att Frente Amplio kan ta i tu med problemen i samhället. Frente Amplio regerade mellan 2005 och 2020 och genomförde då ett antal reformer som rätten till gayäktenskap, legalisering av abort och legalisering av marijuana. Men det finns stora sociala problem somtill exempel en stor barnfattigdom. Som en ung kvinna i segerdemonstrationen när valresultatet publicerats sa till en intervjuande journalist från Al Jazeera:

Det är bra med demokrati, men vi har fortfarande mycket stora sociala problem. Landet är rikt, men allt distribueras på ett felaktigt sätt.”

/Peter Widén

Läs också:

Om Uruguay: ”Det osynliga berget” av Carolina de Robertis

You May Also Like