Mycket i medieflödet handlar om kändisar och yta. Influenserfenomenet är ett exempel. Men ibland kan en händelse också i denna värld blottlägga något grundläggande om det system vi lever i.
Influencerfenomenet kombinerar just kändiskultur och ytlighet. Ofta gör ju influencern av företag betald reklam för smink och kläder med budskapet att du måste köpa nytt för att bli lycklig och för att platsa.
En sådan individ är Bianca Ingrosso från Wahlgrenklanen.
I dagarna fick vi veta att Bianca Ingrosso ”hjälpt” klädföretaget Gina Tricot att framstå som ansvarig i klimat och miljöfrågor.
”Hjälpt” är kanske inte rätta ordet, hon fick mer än fem miljoner kronor för ”jobbet”. Enligt uppgift kanske till och med 10 miljoner.
Det Bianco Ingrosso påstår i kampanjen är att Gina Tricot har anlagt en hel skog och dessutom fyllt den med bikupor. Hon kallar skogen för ”Gina Tricots Forrest”.Om man köper deras kläder hjälper man till i kampen mot klimatförsämringen och för arternas bevarande. Lägger man till en extra tia på varje köp så går den till fler bikupor. Påstår Ingrosso.
SVT åkte till Danmark där skogen ligger. Sanningen visar sej vara en annan än den story som Ingrosso förmedlat.
Skogen finns men den ägs 150 privatpersoner och 20 olika företag. Sammanlagt har 176000 träd planterats. Men Gina Tricots del är enbart 503 träd på en yta av 1600 kvadratmeter. Motsvarande en större villatomt. Det är ingen skog, den internationellt erkända minimumet för en skog är 5000 kvadratmeter.
Gina Tricot har betalt 80 000 kronor för sina träd. Vi talar om ett företag som säljer för 1,8 miljarder per år. Genom att få kunder att lägga en tia extra fick man in 28 000 kronor. Hur många bikupor blev det för Gina Tricots del. Svar: Två! Två kupor som man betalade för under enbart två år!
Sanningen är alltså träd på en yta av en större villatomt och två bikupor under två år. Något helt annat än den Gina Tricot Forrest fylld me bikupor som Ingrosso frammanade bilden av. Det är det här som kallas greenwashing. Företag som lanserar sej själva som vänner av klimathjälp, miljövård och hållbarhet. Som ett medel att få köpare och acceptans. Som i Gina Tricots fall; Acceptans för en verksamhet, klädförsäljning, som är allt annat än klimat- och miljövänlig.
I det här fallet måste vi använda benämningen bluff.
Gina Tricot har tjänat pengar på bluffen och Ingrosso har tjänat minst 5 miljoner kronor!
Som influenser har hon 400 000 prenumeranter. Många är unga tjejer som indoktrineras till beroende av kläder och smink. Och som bibringas dåligt självförtroende när de inte lever upp till de dikterade skönhetsidealen. Till dessa prenumeranter vill vi säga: klädproduktion är en av de största klimatbovarna. Sättet att konsumera kläder här i väst är också en stor miljö- och klimatbov. Många plagg används bara ett fåtal gånger och kastas sedan. Genom internethandeln beställs också systematiskt många plagg som sedan bara returneras och kastas. Till alla dessa kunder vill vi säga: Vänd denna destruktiva konsumtionsstil ryggen! Vänd influencermiljonärer som Bianca Ingrosso ryggen! Köp enbart plagg som du verkligen använder. Använd dem tills de är utslitna eller lämna dem till återanvändning. Köp i största mån begagnat när du verkligen behöver kläder.
Kasta aldrig produkter som fortfarande är funktionsdugliga. Låt oss dra undan mattan för profitjagande miljöbovar och egotrippade influencermiljonärer!
Peter Widén